Apan Atlas föddes år 2006 på en uppfödningsanläggning i Kina och skickades 2009 först till karantänstationen Hartelust i Nederländerna. Där hölls hon i karantän och därefter transporterades hon till djurförsökslaboratoriet Astrid Fagræus Laboratorium i Stockholm. I början av februari avlivades hon efter tio år av olika djurförsök på laboratoriet i Sverige.
Det försök som Atlas ingick i när hon avlivades var ett försök för att studera hjärtats tidiga utveckling hos apfoster. Genetiskt modifierade embryon importerades från Kina för att sedan inplanteras i äggledaren hos sövda aphonor på Karolinska Institutet. Efter 5-10 veckor togs fostren ut med kejsarsnitt för att sedan studeras. I försöket kunde aporna komma att utsättas för kejsarsnitt upp till fyra gånger. Innan dess ingick Atlas även i två andra djurförsök, bland annat ett kring hjärnforskning. Med hjälp av positronemissionstomografi (PET) så har forskning kring hjärnans uppbyggnad och funktion genomförts.
Försöket går ut på att utveckla nya spårämnen för att med PET undersöka signalsystemen i den människohjärnan. I försöket sövs apan och en venkateter läggs in i ett ben, någon som teknikerna på Karolinska institutet ofta misslyckas med, vilket resulterar i många sönderstuckna blodkärl för aporna. Det vittnar Atlas försöksjournal om där det finns anteckningar som ”Går er att föra in artärnål. Många stick”.
I journalen kan man även utläsa att hon haft väldigt många skador. Anteckningar som ”blåslagen”, ”svullen tåled, bruten”, ”småsår i ansiktet” och ”sår höger arm, vänster fot och vänster ögonbryn” är bara några av de anteckningar som finns efter skador som uppstått i samband med bråk med andra apor på laboratoriet. Det är något som inte är ovanligt med primater som hålls instängda på små ytor med individer som de nödvändigtvis inte träffat tidigare. I april 2020 hade hon blivit 14 år gammal. Här är den sista anteckningen som skrevs i hennes journal:
Sedan 2003 är djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor förbjudna i Sverige, men det är fortfarande tillåtet att använda andra apor i djurförsök. I Sverige används apor endast i försök på Astrid Fagræus Laboratorium (AFL) som tillhör Karolinska Institutet i Solna. Vid AFL hålls krabbmakaker (Macaca fascicularis) och rhesusapor (Macaca mulatta). Krabbmakaker lever i Sydostasien och på Mauritius. Rhesusapor lever i Asien, från Afghanistan över Indien, som är deras huvudsakliga utbredningsområde, till södra Kina, norra Thailand och norra Vietnam. De apor som utnyttjas i djurförsök vid Karolinska Institutet kommer främst från uppfödningar i Kina.
Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa Primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök, både i Sverige och inom EU.
De försök Atlas ingick i har dnr N399/08, N277/14 och N185/14 och kan begäras ut från den djurförsöksetiska nämnden i Stockholm.