Päls

Stor osäkerhet för pälsindustrin

På pälsauktionerna som anordnas ett par gånger om året säljs minkskinn från bland annat svenska minkfarmer till uppköpare från hela världen. Auktionerna är livsviktiga för pälsbranschen. På grund av den pågående spridningen av coronaviruset flyttas nu auktionerna fram, någonting som kan slå hårt mot pälsindustrin. 

Flera av pälsindustrins auktioner, där djurskinnen säljs, skjuts upp. I mitten av februari beslutade det internationella pälsauktionsbolaget Saga Furs att skjuta upp auktionen en månad. Detta då uppköparna som huvudsakligen kommer från Kina, på grund av resebegränsningar och inställda flyg, inte hade någon möjlighet att ta sig till Finland där auktionen skulle hållas. Ursprungligen skulle auktionen arrangeras i mars, men det ändrades till den 1 april. I söndags inleddes en nätauktion med budgivning och priserna är väldigt låga. Det finns en stor osäkerhet om pälsauktionen i finska Vanda – som ska anordnas den 1 april – överhuvudtaget kommer att bli av.

Redan innan coronakrisen gick det dåligt för Saga Furs och deras bokslut visar ett minusresultat. Det har resulterat i att de har meddelat om förändringar i aktieutdelningen som kan utebli helt och hållet. Saga furs arbetar nu tillsammans med pälsdjursuppfödarnas förbund Fifur för att hitta finansiering för pälsnäringen.

Saga Furs är inte den enda pälsauktion som skjutits på framtiden. Pälsauktionen Kopenhagen Fur skulle ha genomförts i februari men sköts fram på grund av coronaviruset. Kopenhagen Fur säljer de allra flesta minkskinn som produceras i Sverige. Auktionsbolaget planerar att ha kunder med restriktioner på plats samt att ha auktionen online mellan den 21-28 april i Köpenhamn. Att genomföra auktionerna utan att ha uppköpare på plats kommer sannolikt leda till lägre priser och en stor andel osålda skinn.

Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursuppfödares förbund säger till Svenska Yle att han var lite orolig över att auktionen skulle skjutas upp ännu längre: ”Jag tror och hoppas att en månads framskjutning av auktionen inte ska ha någon avgörande betydelse. Men det är osäker mark vi ger oss in i. Jag tror nog att många av våra farmare är oroade över situationen.”

Även hos den svenska branschorganisationen Svensk Mink finns det en viss oro för utvecklingen framöver. Organisationens VD Jörgen Martinsson säger till tidningen Sydöstran att försäljningsbehovet för päls är rejält uppdämt på grund av de framflyttade auktionstillfällena: ”Branschen är mycket förväntansfullt spänd inför de två stundande auktionerna. Det behöver komma kapital in i systemet. De framflyttade auktionerna på grund av corona har tärt på likviditeten generellt.”

I Sverige finns ett 40-tal minkfarmer kvar. Där hålls hundra tusentals minkar i små nätburar. Foto: Djurrättsalliansen

 

Minkfarmningen runt om i världen minskar och man räknar med en 20 procentig minskning av försäljningen på minkskinn vid auktionerna. En granskning som Djurrättsalliansen gjort visar på en stor nedgång för industrin. Antalet minkar som dödats årligen på minkfarmerna de fyra senaste åren har sjunkit med så mycket som 58 procent – från 1,2 miljoner minkar 2015 till omkring 500 000 minkar 2018.

På vår kampanjsida Sveket mot minkarna kan du läsa mer om hur den svenska pälsindustrin ser ut, och se våra bilder från svenska minkfarmer.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer