Päls

Stor osäkerhet för pälsindustrin

På pälsauktionerna som anordnas ett par gånger om året säljs minkskinn från bland annat svenska minkfarmer till uppköpare från hela världen. Auktionerna är livsviktiga för pälsbranschen. På grund av den pågående spridningen av coronaviruset flyttas nu auktionerna fram, någonting som kan slå hårt mot pälsindustrin. 

Flera av pälsindustrins auktioner, där djurskinnen säljs, skjuts upp. I mitten av februari beslutade det internationella pälsauktionsbolaget Saga Furs att skjuta upp auktionen en månad. Detta då uppköparna som huvudsakligen kommer från Kina, på grund av resebegränsningar och inställda flyg, inte hade någon möjlighet att ta sig till Finland där auktionen skulle hållas. Ursprungligen skulle auktionen arrangeras i mars, men det ändrades till den 1 april. I söndags inleddes en nätauktion med budgivning och priserna är väldigt låga. Det finns en stor osäkerhet om pälsauktionen i finska Vanda – som ska anordnas den 1 april – överhuvudtaget kommer att bli av.

Redan innan coronakrisen gick det dåligt för Saga Furs och deras bokslut visar ett minusresultat. Det har resulterat i att de har meddelat om förändringar i aktieutdelningen som kan utebli helt och hållet. Saga furs arbetar nu tillsammans med pälsdjursuppfödarnas förbund Fifur för att hitta finansiering för pälsnäringen.

Saga Furs är inte den enda pälsauktion som skjutits på framtiden. Pälsauktionen Kopenhagen Fur skulle ha genomförts i februari men sköts fram på grund av coronaviruset. Kopenhagen Fur säljer de allra flesta minkskinn som produceras i Sverige. Auktionsbolaget planerar att ha kunder med restriktioner på plats samt att ha auktionen online mellan den 21-28 april i Köpenhamn. Att genomföra auktionerna utan att ha uppköpare på plats kommer sannolikt leda till lägre priser och en stor andel osålda skinn.

Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursuppfödares förbund säger till Svenska Yle att han var lite orolig över att auktionen skulle skjutas upp ännu längre: ”Jag tror och hoppas att en månads framskjutning av auktionen inte ska ha någon avgörande betydelse. Men det är osäker mark vi ger oss in i. Jag tror nog att många av våra farmare är oroade över situationen.”

Även hos den svenska branschorganisationen Svensk Mink finns det en viss oro för utvecklingen framöver. Organisationens VD Jörgen Martinsson säger till tidningen Sydöstran att försäljningsbehovet för päls är rejält uppdämt på grund av de framflyttade auktionstillfällena: ”Branschen är mycket förväntansfullt spänd inför de två stundande auktionerna. Det behöver komma kapital in i systemet. De framflyttade auktionerna på grund av corona har tärt på likviditeten generellt.”

I Sverige finns ett 40-tal minkfarmer kvar. Där hålls hundra tusentals minkar i små nätburar. Foto: Djurrättsalliansen

 

Minkfarmningen runt om i världen minskar och man räknar med en 20 procentig minskning av försäljningen på minkskinn vid auktionerna. En granskning som Djurrättsalliansen gjort visar på en stor nedgång för industrin. Antalet minkar som dödats årligen på minkfarmerna de fyra senaste åren har sjunkit med så mycket som 58 procent – från 1,2 miljoner minkar 2015 till omkring 500 000 minkar 2018.

På vår kampanjsida Sveket mot minkarna kan du läsa mer om hur den svenska pälsindustrin ser ut, och se våra bilder från svenska minkfarmer.

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer