Hur ser grisarnas sista stund i livet ut innan de hamnar på människors tallrikar? I boken ”Rapport från ett slakteri” skriver veterinären Lina Gustafsson, som själv har jobbat på ett slakteri i Sverige, om vad djuren utsätts för och sina egna upplevelser.
– Det är det här vi kallar för världens bästa djurskydd – hur kan vi stå för det? säger Lina Gustafsson i en intervju med TT.
Så här beskrivs boken ”Rapport från ett slakteri” som släpps via förlaget Natur & Kultur idag:
”Veterinären Lina Gustafsson börjar arbeta på ett slakteri. Hennes uppgift är att kontrollera att djuren är friska och att lagarna följs. Dag efter dag ser hon tusentals grisar gå till slakt. Hon står vid det löpande bandet och inspekterar kropparna efter de djur som några timmar tidigare mötte hennes blick i stallet.
Rapport från ett slakteri är ett genreöverskridande, självbiografiskt reportage inifrån en bransch som sällan blir belyst. Lina Gustafsson skildrar det vardagliga våldet mot djuren, kontrollsystemet hon själv är en del av och kampen mellan samvetet och en alltmer påtaglig avtrubbning. Men hon fångar också de glimtar av humor och kollegial gemenskap som växer fram i arbetets absurda monotoni.”
Boken går bland annat att beställa via Akademibokhandeln.