Djurförsök

Avslöjad försöksdjursuppfödning – här är bilder inifrån Lidköpings kaninfarm

Djurrättsalliansen har tidigare berättat om alla turer kring Lidköpings kaninfarm i Hasslösa som föder upp kaniner och marsvin till djurförsökslaboratorier. Sedan sommaren 2018 har vi drivit en kampanj för att stänga uppfödningen som har tillstånd att årligen föda upp 2 500 marsvin och 2 500 kaniner till laboratorier. I november 2019 fattade Jordbruksverket beslutet att återkalla Lidköpings kaninfarms tillstånd efter upprepade brister under åratal. Lidköpongs kaninfarm har överklagat myndighetens beslut till Förvaltningsrätten, där det kan ta flera månader innan fallet tas upp. Under tiden fortsätter djurens lidande på farmen. Flera laboratorier, bland annat Karolinska Institutet, fortsätter att köpa in djur från Lidköpings kaninfarm trots att de är medvetna om bristerna och att tillståndet har återkallats.

Djurrättsalliansen kan nu visa upp några bilder inifrån farmen. Marsvin hålls i plastlådor och kaninerna hålls i små burar som är 50 x 60 x 45 cm. Kaninungarna separeras från sin mamma vid fyra veckors ålder och när de är sex veckor gamla tatueras de i ett öra för att märka upp dem som försökskaniner. Marsvin som är sjuka, gamla eller helt enkelt överblivna dödas genom att de slås i huvudet, en avlivningsmetod som inte godkänns av Jordbruksverket.

Foto: Länsstyrelsen

Foto: Länsstyrelsen

Foto: Länsstyrelsen

 

Djurrättsalliansen kräver att djuren på farmen omhändertas omedelbart och har erbjudit oss att försöka omplacera alla djur som finns på farmen.

 

Här hittar du våra tidigare nyheter om Lidköpings kaninfarm:

Djurplågeri på försöksdjursuppfödning i Lidköping

Länsstyrelsen reagerar kraftfullt mot försöksdjursuppfödning

Universitet köper försöksdjur från skräckuppfödning i Hasslösa

Svenska universitet inför köpstopp från Lidköpings kaninfarm

Karolinska Institutet fortsätter att köpa in djur från kritiserad uppfödning

Jordbruksverket återkallar tillstånd för Lidköpings kaninfarm

Lidköpings kaninfarm överklagar beslut

Fler nyheter
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer
Djurförsök

Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år

Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och idag är det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök. 

Läs mer