Internationellt

SVT visar dokumentär om norsk grisindustri

För att ta reda på hur den norska grisindustrin ser ut arbetade norska Norun Haugen undercover på flera olika grisgårdar under fem års tid. Hennes vittnesmål och det hon dokumenterade har resulterat i dokumentären ”Grisarnas hemliga liv”, som SVT:s Dokument utifrån visar söndagen den 8 mars. Dokumentären är ytterligare en skildring av hur oetiskt vi människor behandlar andra djur menar Djurrättsalliansen, som senast i december 2019 offentliggjorde bilder och filmer från grisgårdar i Sverige.

Foto: Piraya Film / NRK Brennpunkt

 

”Grisarnas hemliga liv” ger tittarna en inblick i hur grisarnas korta liv ser ut innan de hamnar på människors tallrikar. Precis som i Sverige förekommer det i Norge argument om att landet har de strängaste djurskyddslagarna i världen. Trots detta visar Norun Haugens dolda inspelningar hur grisar blir utsatta för våld med både slag, sparkar och elektriska drivstavar. Dokumentären visar även sjuka och skadade djur som grisbönderna låter självdö i ett utdraget lidande, smågrisar som kastreras utan bedövning, något som bryter mot norsk lagstiftning, samt hur smågrisar dödas genom att slängas i golv och väggar.

– Många har nog hört argument som att Sverige har de bästa och strängaste djurskyddslagarna i världen, vilket vi menar är försäljningsargument som är vanliga i många länder för att vagga in allmänheten i en falsk trygghet om att djuren behandlas ”bra”. Men det säger absolut ingenting om djurens verklighet, vilket både våra avslöjanden av den svenska grisindustrin och nu den norska dokumentären visar. Sanningen är snarare den att vi människor skapat industrialiserade system där djur behandlas som produkter och tvingas leva liv långt ifrån de som de själva skulle ha valt, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Svensk grisindustri 2019. Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia

 

Dokumentären ”Grisarnas hemliga liv” visar att norsk grisindustri inte skiljer sig från hur grisarnas vardag ser ut i Sverige. Redan 2009 avslöjade Djurrättsalliansen för första gången den svenska grisindustrin, då bilder och filmer från över 100 grisgårdar över hela Sverige offentliggjordes. Sedan dess har organisationen upprepade gånger släppt ny dokumentation från svenska grisgårdar, senast i december 2019. Under förra året dokumenterade Djurrättsalliansen femton grisgårdar över stora delar av landet, bland dem några av de allra största och prisbelönta gårdar. Materialet visade då bland annat grisar som vadar och är täckta i sin egen avföring, djur instängda i kala betongboxar utan strömedel, fixerade suggor, sjuka och döda grisar. Grisar som ständigt hålls inomhus, instängda i minimala boxar, och vars vardag kantas av trängsel, stress, smuts, tristess och total sysslolöshet.

– På det stora hela ser grisindustrin likadan ut i stora delar av världen. De skillnader som finns är ur djurens perspektiv marginella. Det grundläggande problemet är att vi människor felaktigt och oetiskt tar oss rätten att utnyttja, förtrycka och döda andra djur. Vi har legaliserat en fullständigt förkastlig djursyn där djuren lever miserabla liv innan de brutal dödas på löpande band. Det finns inget djurvänligt kött oavsett hur vi föder upp och dödar djuren. Djuren behöver är inte små justeringar av nuvarande system. De behöver att vi inser att det vi gör är fel och slutar se dem som mat, säger Malin Gustafsson.

Läs mer här:

Djurrättsalliansen avslöjar svensk grisindustri igen

Suggor fixeras systematiskt på en av landets största grisgårdar

Se grisarnas liv på en av Sveriges prisbelönta och största grisgårdar 

På vår sida Ett liv som gris hittar du mer information om den svenska grisindustrin, vad du kan göra samt vårt arbete med att granska, dokumentera och avslöja grisindustrin i Sverige.

Här under kan du se Djurrättsalliansens filmmaterial från svenska grisgårdar 2019.

 

Här under ser du fler bilder från svenska grisgårdar 2019. 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer