Djurförsök

Inga nya hundförsök på Göteborgs universitet efter kampanjen ”Rädda GU-hundarna”

I mitten av januari 2019 uppmärksammade Djurrättsalliansen ett djurförsök med hundar på Göteborgs universitet och inledde kampanjen ”Rädda GU-hundarna” i ett försök att få universitet att avbryta försöket och låta hundarna omplaceras. Avslöjandet om försöket och kampanjen för att rädda hundarna spred sig och väckte ett enormt engagemang. Men trots protester världen över och tusentals människors engagemang för hundarnas liv valde Göteborgs universitet att döda hundarna i slutet av februari 2019. Det var de sex labradorerna Luna, Mimosa, Venus, Lotus, Zuri och Milia som utnyttjades och dödades i försöket. Luna, Mimosa och Venus dödades den 26:e februari 2019 och Lotus, Zuri och Milia dödades dagen efter. Den 28:e februari fick Djurrättsalliansen beskedet att hundarna hade dödats.

Här kan du läsa vår debattartikel ”Ni hade ett val – och dödade hundarna”. 

På bilden syns hundar som tidigare utnyttjats och dödats i samma försök på Göteborgs universitet. FOTO: Mathilda Andersson Nwachukwu/Spionen

 

Inga nya hundförsök på Göteborgs universitet

Nu har det gått ett år sedan den uppmärksammade kampanjen och sedan vi med en enorm sorg fick beskedet att hundarna hade dödats. Trots att vi gjorde allt i vår makt och arbetade intensivt lyckades vi inte rädda livet på labradorerna. Många undrar vad som har skett sedan dess och Djurrättsalliansen kan nu berätta att efter att de sex labradorerna dödades på Göteborgs universitet förra året har inga nya djurförsök med hundar påbörjats och inte heller några ansökningar för försök på hundar har inkommit till den djurförsöksetiska nämnden.

Djurrättsalliansen ringde upp prefekten vid institutionen för odontologi på Göteborgs universitet och frågade om det planeras för nya försök på hundar framöver och fick då svaret att inga försök på hundar pågår just nu och att det inte finns några planer på kommande försök med hundar. Vi fick information om att den ansvarige för den avdelning där hundförsöken utförts ska ha uppgett att det aldrig mer kommer att göras djurförsök av det slaget vid avdelningen. Det finns däremot inget beslut på att hundar inte får användas i försök på Göteborgs universitet, men prefekten uppgav att han hade svårt att tänka sig att nya hundförsök kommer att göras. Om så är fallet är det en enorm seger då den här typen av försök har pågått sedan 1996 och minst 200 hundar har använts. Djurrättsalliansen granskar regelbundet de ansökningar som inkommer till de djurförsöksetiska nämnderna.

Försöket som de sex labradorerna utnyttjades och dödades i var ett försök med syftet att testa hur tandimplantat orsakar inflammation och nedbrytning av ben. Hundarna sövdes flera gånger och fick tänker utdragna innan de dödades. I denna pdf går det att läsa beslutet och godkännande samt beskrivning av försöket som hundarna utnyttjades och dödades i.

Hundarna som utnyttjades och dödades på Göteborgs universitet kom från en uppfödning i Norge som heter Løken gård. Det är en ökänd uppfödning som djurvänner länge kämpat med att stänga. Läs mer om uppfödningen här.

I samband med vårt avslöjande hördes kritiska röster mot försöket.

– Dessa djurförsök på hundar är inte bara väldigt grymma utan även vetenskapligt meningslösa för mänskliga patienter. Jag utmanar dessa forskare att försvara sin forskning i en offentlig debatt, sa Djurrättsalliansens vetenskapliga expert, veterinären och forskaren Dr. Andre Menache.

Men Göteborgs universitet ställde aldrig upp i någon sådan offentlig debatt.

Även professor emeritus Lars Folke kritiserade försöken.

– Den här försöksmodellen på hundar är föråldrad av flera skäl. Den har spelat ut sin rätt, säger Lars Folke, till GP.

Han menade även att det är effektivare och bättre att studera det kliniska utfallet på människor.

84 232 namnunderskrifter lämnades över till Göteborgs universitet

Hundförsöket och kampanjen ”Rädda GU-hundarna” uppmärksammades i media, väckte ett enormt engagemang i sociala medier och spred sig över hela världen. På bara en vecka skrev 84 232 personer under Djurrättsalliansens namninsamling för att rädda hundarna. Namninsamlingen lämnades över till representanter från Göteborgs universitet och Djurrättsalliansen anordnade då även en manifestation utanför EBM, det hus där hundarna fanns. Ytterligare en manifestation anordnades veckan efter.

 

Den 7:e februari fick Djurrättsalliansen ett mail från Göteborgs universitet där de meddelande att de inte tänkte avbryta försöket på hundarna och därmed döda dem.

När det gäller det pågående försöket, så kommer det att slutföras på det sätt som godkänts i det djuretiska prövningstillståndet. Vi kommer därför inte att ha något möte för att diskutera önskemålen om att det skall avbrytas i förtid.

Efter det beskedet gjorde Djurrättsalliansen ytterligare försök att få till ett möte med universitet för att få till en dialog kring hundarna som engagerade otroligt många människor. Vi framförde att bristen på öppenhet och oviljan till dialog är förvånande och fortsatte att uppmana universitetet att ge hundarna en andra chans i livet. På våra fortsatta försök till dialog fick vi följande svar från universitet:

Vi är väl medvetna om kritiken mot den aktuella forskningen där tandimplantat testas på hundar och får in en stor mängd frågor och synpunkter. Det framförs också mycket kritik mot användning av djur i försök över huvud taget. Vi tar till oss att vi behöver bli tydligare i att kommunicera varför och hur vi forskar och hur vi arbetar med att minska, förfina och ersätta djurförsök (3R).

Det pågående försöket kommer att slutföras på det sätt som godkänts i det djuretiska prövningstillståndet. Det handlar inte om att avliva hundarna efter försöket, utan om undersökningar efter avlivningen som är en del av försöket. Att byta arbetsmetod under pågående försök är inte i linje med vetenskap, etik eller finansiering. Det är därför inte aktuellt att diskutera att avbryta försöket i förtid för att omplacera hundarna.

”Rådda Gu-hundarna” fick nationell och internationell uppmärksamhet 

Hundförsöket fortsatte att uppmärksammas i media både i Sverige och internationellt och även flera kändisar tog ställning för hundarna. Bland annat uttalade sig Anders Bagge om att han gärna adopterade en av hundarna och han skrev att han ”tycker inte att detta ska få ske”.  Även journalisten och TV4:s politiske expertkommentator Marcus Oscarsson uppmärksammade hundarnas situation i Facebook-inlägg som fick stor spridning. Läs ett av hans inlägg här.Den brittiska komikern Ricky Gervais och skådespelaren Peter Egan backade upp Djurrättsalliansens kampanj för de sex labradorerna. Läs mer om det här.

 

Hundförsöket anmäldes till polis och länsstyrelsen

Göteborgs universitet anmäldes även till både polis och länsstyrelsen gällande hundförsöket. Polisanmälan lades ner, det vill säga ingen förundersökning inleddes. Motiveringen var att ”uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats.” Där menar Djurrättsalliansen att svensk lagstiftning inte står på djurens sida. Det måste till en lagändring för att djur inte ska ses som försöksobjekt. Länsstyrelsen gjorde en kontroll på Göteborgs universitet där brister uppmärksammades och i kontrollrapporten framgick att länsstyrelsen ”bedömer att djurskyddslagstiftningen inte har följts. Länsstyrelsen anser därför att anmälan som ligger till grund för kontrollen var befogad”. Tidigare hade länsstyrelsen dock uppgett till Djurrättsalliansen att ”det fanns dock inget skäl att förbjuda försöket utifrån gällande lagstiftning”. Här kan du läsa mer om de brister länsstyrelsen uppmärksammade på Göteborgs universitet. 

Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri – vi glömmer er aldrig och vi kommer aldrig sluta att kämpa för att ingen annan ska gå igenom det ni utsattes för. 

Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri togs ifrån rätten till sina egna liv. De tvingades leva sina liv i ett försökslaboratorium för att utsättas för djurförsök och slutligen dödades de. Det är inte försvarbart och ur ett etiskt perspektiv borde inga djur ses som försöksobjekt. Inget djur hör hemma i ett försökslaboratorium. Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri och alla de andra hundar som dödats i samband med detta försök kan aldrig få tillbaka sina liv, men vårt fortsatta fokus är att stoppa djurförsöken. Vi kommer aldrig sluta att kämpa för att ingen annan ska gå igenom det de utsattes för. 

Dessvärre utförs många djurförsök på Göteborgs universitet, inte på hundar men många andra djurarter. Djurrättsalliansen anser att man bör satsa på djurfria metoder och djurfri forskning och lämna djuren ifred. Djurrättsalliansen är emot allt utnyttjande av djur – oavsett om det är labradorer, grisar, katter, kaniner, marsvin eller möss som blir utsatta. Vi anser alltså att inga djur är försöksobjekt och att det inte är etiskt försvarbart med djurförsök. Här kan du läsa mer om djurförsök i Sverige. 

Hundarna hölls på laboratoriet för experimentell biomedicin, EBM, i Göteborg. I filmen här under syns hundarnas små och kala rastgårdar.

Djurrättsalliansen har en historia av att ta fighten för djur som utnyttjas i djurförsök i Sverige. Vi har tidigare drivit den uppmärksammade kampanjen ”Låt Astrahundarna leva”. Företaget Astra Zeneca hade tidigare en försöksdjurskennel utanför Örkelljunga. Där föddes hundar upp för att sedan användas i djurförsök och dödas. Då uppfödningen var på väg att läggas ner som en del av Astra Zenecas nedskärningsplaner kämpade Djurrättsalliansen dygnet runt för att rädda de hundar som då fanns på kenneln.

Det hela började med att vi fick ett tips om att kenneln skulle läggas ner. Vad som skulle hände med de 400 hundar som fanns på kenneln var först oklart. När vi sedan fick höra att företaget planerade att massavliva hundarna gick vi ut med kampanjen ”Låt Astrahundarna leva”. Genomslaget blev otroligt stort. Nyheten spred sig snabbt och tillslut gick Astra Zeneca ut med att inga hundar skulle dödas, de skulle istället skickas till England där de skulle utsättas för plågsamma djurförsök. Vi försökte få Astra Zeneca att omplacera hundarna. Rekordmånga engagerade sig i kampanjen och fler människor än det fanns hundar hörde av sig och erbjöd att öppna upp sitt hem för att kunna rädda hundarna. Vi arrangerade protester, vi skrev insändare, pratade med media, låg på flygbolagen och försökte fysiskt att stoppa transporterna när hundarna skulle transporteras från kenneln. Men Astra Zeneca vägrade låta hundarna få en andra chans. Tyvärr lyckades vi inte rädda hundarna. Vi gjorde allt vi kunde.

Vi glömmer aldrig Astrahundarna. Och vi kommer aldrig att sluta kämpa för att inga djur i framtiden ska utsättas för det de utsattes för. Här under kan du se filmen om vår kampanj ”Låt Astrahundarna leva”.

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer