Internationellt

Avslöjande: Lidande och brutal död på Frankrikes största kalvslakteri

Den franska organisationen L214 offentliggör idag nytaget filmmaterial från Frankrikes störta kalvslakteri. Filmmaterialet visar det enorma lidande och den brutala död kalvar går tillmötes för att vi människor vill äta kalvkött. Avslöjandet visar kalvar med panik och som kämpar för sina liv, tvingas se andra kalvar dödas framför ögonen på dem och djur som är vid medvetande i den del av slakten då de borde vara fullt medvetslösa. Se filmmaterialet här under.

 

Det avslöjade slakteriet heter Sobeval och ligger i närheten av Bordeaux i sydvästra Frankrike. Slakteriet tillhör det nederländska företaget VanDrie, som är världsledande när det gäller kalvkött. Kalvköttet som kommer från det avslöjande slakteriet säljs i Europa, USA, Japan, Egypten och Israel. 700 kalvar om dagen dödas på Sobeval. Filmmaterialet är taget i november och december 2019.

Foto: L214

 

Skinnen från kalvarna som dödas på Sobeval säljs till garverier som förser lyxmärken som bland annat Chanel med skinn.

Kalvarna är bara några månader gamla då de dödas på Sobeval. Även deras korta liv innan de dödas på slakteriet innebär ett stort lidande. Kort efter att kalvarna föds separeras de från sina mammor och hålls en och en i små burar fram till dagen de slutligen dödas. På slakteriet tvingas de in i en box där de bedövas med bultpistol och får sedan halsen uppskuren som gör att de dör av blodförlust. Det syns tydligt i filmmaterialet hur kalvarna får panik och kämpar för sina liv när de tvingas in i boxen. Vissa av kalvarna blir skjutna med bultpistol och andra inte innan de får halsarna uppskurna. Filmmaterialet visar även djur som är vid medvetande i en del av slakten då de borde vara fullt medvetslösa och inte heller då blir djuren skjutna med bultpistol.

Foto: L214

 

Utöver ”vanlig” slakt utförs även religiös slakt, så som kosher och halal, på Sobeval. I Frankrike krävs generellt sett alltid bedövning vid slakt, men undantag finns för religiös slakt vilket staten i sådana fall måste godkänna.Däremot krävs det vid sådana undantag att djuren hålls orörliga så länge de är medvetna, vilket inte sker på det granskade slakteriet.

Oavsett metod går djuren en brutal och fruktansvärd död till mötes. ”Bedövning” är något som låter mycket trevligare än vad det egentligen är då de bedövningsmetoder som används orsakar stort lidande. Djur bedövas bland annat genom att de antingen skjuts med kulor eller bultar i pannan, gasas med koldioxid, får sina huvuden elektrifierade eller doppas i strömförande vatten.

Vid all slakt, ”vanlig” eller religiös, dör djuren av blodförlust, då blodkärl i halsen skärs av. Många tror felaktigt att det enbart är vid religiös slakt som djuren får halsarna uppskurna. I Sverige är det ingen skillnad på ”vanlig” slakt och exempelvis halalslakt, förutom att vid halalslakt så står djuren vända mot Mecka och får en välsignelse uppläst.

Foto: L214

 

Det här avslöjandet är ytterligare ett i raden som visar hur fullständigt oetiskt och plågsamt vi människor behandlar andra djur. Bara för att vi ser dem som mat. Ur ett djuretiskt perspektiv finns det ingenting som rättfärdigar det som sker innanför djurfabrikernas och slakteriernas väggar – det är enbart fullkomligt fel. Vi människor behöver inte döda andra för att leva och alla djur borde ha exakt samma rätt att finnas till som vi människor. Och det finns en lösning som innebär att sådana här avslöjanden inte behöver vara en del av framtiden – ta avstånd och ät inte djur. Vill du ha tips och inspiration hur du kan leva djurvänligt, läs mer här. Djurrättsalliansen anordnar även Veganutmaningen för att hjälpa fler att välja vego. Som deltagare får du under 28 dagar via mail recept, information och fakta om växtbaserad mat, tips och massvis av vegopepp. Läs mer här.

Vi i Djurrättsalliansen har själva arbetat undercover på svenska slakterier för att allmänheten ska ha en möjlighet att med egna ögon se hur djuren i livsmedelsindustrin dödas. Se vårt material och läs mer här. 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer