Päls

En av Sveriges största minkfarmer bekräftad stängd

Djurrättsalliansen kan nu avslöja att en av de största minkfarmerna i Sverige är stängd. Vid en egen kontroll kunde vi konstatera att en stor del av de skjul, där minkarna hålls i burar, är rivna. På fastigheten står endast ett fåtal så kallade skugghus kvar, men alla burar var tomma. Inga minkar finns på farmen.

Ett fåtal tomma skjul är nu det enda som finns kvar på fastigheten. Foto: Djurrättsalliansen

 

– Varje minkfarm är en för farm för mycket och inget djur ska behöva leva hela sitt liv i en minimal nätbur för att sedan gasas ihjäl och flås. Pälsindustrin är rakt igenom oetisk och borde inte vara laglig i Sverige. Men det är ett stort steg åt rätt håll att den farm som under många år varit en av landets allra största nu har lagt ner. Pälsindustrin är ett sjunkande skepp och politikerna borde ta sitt ansvar och göra som i många andra länder där pälsdjursfarmning förbjudits, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

På farmen, som ligger i Skåne, har årligen tiotusentals minkar fötts och dödats för sin päls. Farmens ägare har haft tillstånd att ha 15 000 avelshonor, som i sin tur varje år föder en kull med i snitt fem ungar som dödas och flås efter några månader.

 

Flygfotot visar hur stor minkfarmen i södra Skåne var tidigare.

 

Nu är de flesta skjulen rivna och farmen är numera helt tom på djur.

 

Ägaren till farmen var tidigare engagerad i pälsbranschens så kallade djuromsorgsprogram och var många gånger den person som uttalade sig för pälsindustrin i medierna. Han var även med i Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbunds styrelse. När Djurrättsalliansen 2010 släppte bilder och filmer från en stor del av landets minkfarmer riktade farmaren hård kritik mot andra minkfarmer utifrån det som vår dokumentation visade. Farmaren hade då inte bara minkar på den stora farmen utan även på en mindre farm i närheten. Vad han då inte visste var att vi även hade dokumenterat hans farmer. Vi hade bland annat dokumenterat djur med sår- och bitskador, döda djur som lämnats kvar i burarna, burar där djur levde i sin egen avföring och trasiga burar. Här kan du se ett tv-inslag där TV4 konfronterade farmen med vårt filmmaterial. 

Minkfarmaren konfronteras med Djurrättsalliansens filmmaterial från hans egen farm.

 

Kort efter Djurrättsalliansens avslöjande 2010 gjorde länsstyrelsen en kotroll på den aktuella farmen där brister uppmärksammades. Bland annat hittades ett gammalt grisstall med förtäckta fönster som de ville kontrollera. Farmaren ljög då och sa att det inte fanns några djur i stallet och tillät först inte myndigheten att gå in. När de sedan ändå gick in upptäcktes ett tusental minkar som satt i burar i ständigt mörker inne i det gamla stallet. Här under kan du se bilder tagna av länsstyrelsen som visar grisstallet där farmaren olagligt höll minkar.

 

Vid länsstyrelsen kontroller under 2010 uppmärksammades även att det på farmen fanns betydligt fler djur än vad som var tillåtet – omkring 90 000 djur. Vid en av länsstyrelsens kontroller 2013 var ägaren bortrest och hade gett sina anställda order om att inte släppa in någon på farmen. Då länsstyrelsen tidigare nekats kontroll, genomfördes den med hjälp av polishandräckning. Vid kontrollen uppmärksammades flera brott mot djurskyddslagstiftningen.

Se Djurrättsalliansens bild- och filmmaterial från svenska minkfarmer på sidan Sveket mot minkarna. Där hittar du även mer information om pälsindustrin.

Gillar du vårt granskande arbete? Stöd oss genom att bli medlem, månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här.

Här under kan du se en del av Djurrättsalliansens bilder från 2010 från de aktuella farmerna.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer