En mjölkbonde som förra året fick LRF:s guldmedalj för sin ”prickfria” mjölk har brutit mot djurskyddslagstiftningen i flera år. Den 9 april 2019 utfärdade länsstyrelsen ett föreläggande om att bonden måste rätta till bristerna – annars kan djuren omhändertas och bonden få djurförbud. Förändringarna skulle göras omedelbart och enligt föreläggandet planerade länsstyrelsen en uppföljande kontroll. Trots det kan Djurrättsalliansen nu berätta att länsstyrelsen sedan dess, i 10 månaders tid, inte har gjort någonting.
Under förra veckan vändes mediernas blickar mot en mjölkgård i Hälsingland. Bilderna på kor som vadade i sin egen avföring målades i Uppdrag granskning upp som ett vanvårdsfall. Men även de bästa mjölkgårdarna i Sverige bryter mot djurskyddslagstiftningen; omkring hälften av alla mjölkbönder som fick Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) guldmedalj 2018 bröt mot djurskyddslagstiftningen vid sin senaste kontroll, vilket tidningen Syre avslöjade förra året.
En av de prisade mjölkgårdarna ligger i Södra Sverige, där länsstyrelsen i flera år har varit medveten om gårdens brister. I december 2017 upptäcktes, efter en anmälan från en privatperson, att mjölkbonden bröt mot djurskyddslagstiftningen på åtta punkter. Till exempel: två kalvar hölls i drygt en kvadratmeter stora boxar som var avsedda för en, och dessutom så fyllda med avföring att kalvarna inte kunde äta eller dricka ordentligt – flera saknade dessutom tillgång till grovfoder. Korna stod uppbundna i för korta bås (160 cm), och fick kalva fastbundna. Den 31 mars 2018 skulle bristerna vara åtgärdade. Den uppföljande kontrollen gjordes dock inte förrän nästan ett år senare, i februari 2019, och då hade ingenting förändrats.
Fick guldmedalj för sin djurhållning
Den 8 april 2019 delade prins Carl Philip ut LRF:s guldmedaljer till 37 bönder som i minst 23 år har levererat ”prickfri” mjölk och har ett djurskydd som ”sträcker sig betydligt längre än att bara följa lagar och förordningar”. Bonden var en av dessa, och dagen efter ceremonin utfärdade länsstyrelsen ett föreläggande mot honom, som tidningen Syre skrev om då. Fyra brister skulle åtgärdas omedelbart, och tre inom en vecka.
I föreläggandet skrev länsstyrelsen att det inte kan antas att bonden kommer åtgärda bristerna på eget initiativ, och om de inte åtgärdas kan länsstyrelsen gå vidare för att pröva frågan om omhändertagande av djur och ge bonden djurförbud. Myndigheten skrev även att en uppföljande kontroll skulle ske.
Länsstyrelsen gör ingenting
Djurrättsalliansen kan nu berätta att länsstyrelsen sedan föreläggandet skickades ut, för 10 månader sedan, inte har gjort någonting.
– Detta visar att även de som anses vara de bästa mjölkbönderna många gånger har svårt att ens uppfylla de låga krav som finns, och att bönderna trots länsstyrelsens vetskap kan fortsätta att bryta mot djurskyddslagstiftningen i år efter år. Men grundproblemet är det som lagen och kontrollsystemet tillåter, att vi utnyttjar och dödar oskyldiga individer på löpande band, säger Malin Gustafsson, talesperson på Djurrättsalliansen.
Nedan följer bilder på kalvar på den aktuella mjölkgården, tagna av länsstyrelsen i januari 2018.
Läs mer om mjölkindustrin här på vår sida Mjölkfabriken.
Gillar du vårt granskande arbete? Stöd oss genom att bli medlem, månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här.