Mjölkindustrin

Avslöjande visar djurens verklighet på svensk Arla-gård

Glada kor som springer på gröna ängar i solsken. Den bilden av mjölkindustrin har Arla matat allmänheten med under flera år med deras Bregott-reklam. Men hur ser det ut i verkligheten – bakom propagandan och försäljningsargumenten? Dagens avslöjande av Uppdrag Granskning visar hur djurens situation ser ut på en av de gårdar som levererar mjölk till Arla.

Foto: Privat/SVT/Uppdrag granskning

 

”Extremt magra kor, djur som tvingas ligga i och vada i sin egen avföring”. Så beskrivs det filmmaterial från en svensk mjölkgård som Uppdrag Granskning publicerar idag. En länsveterinär som intervjuas i programmet säger att det är bland det värsta hon har sett.

Se Uppdrag Gransknings program ”Arlagården” här.

Programmet handlar om ett enskilt fall men då vi själva varit på många mjölkgårdar vet vi att andra kor i Sverige inte heller lever något drömliv. Och det handlar inte bara om de vadar i sin egen avföring eller inte – det handlar om hur de i grunden tvingas leva, att de blir fråntagna rätten till sina liv och ses som mjölkmaskiner som dödas dagen de inte längre är produktiva nog. På sidan Mjölkfabriken kan du läsa mer om den svenska mjölkindustrin och se Djurrättsalliansens filmmaterial från svenska mjölkgårdar.

Vi människor har skapat ett system och en industri som går ut på att kor ska föda kalv efter kalv som efter födseln tas ifrån sina mammor för att vi människor vill dricka mjölken som egentligen är till för kalvarna. Djurrättsalliansen anser att det är oetiskt och inte försvarbart hur djuren inom exempelvis mjölkindustrin behandlas. Vi anser att det är en självklarhet att avstå från sådan som innebär lidande och död för andra och vill du ha tips och inspiration till hur du kan leva djurvänligt kolla in Veganutmaningen.

Kalvar som separeras från sina mammor. Vardagen inom mjölkindustrin. Fotot är taget av Djurrättsalliansen på en av landets mjölkgårdar.

 

Här under kan du se Djurrättsalliansens dokumentation från en av Sveriges största mjölkgårdar, som visar upp sin verksamhet för allmänheten.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer