Vego

Vegomässan blir Vegonytt

Djurrättsalliansens inleder det nya året genom att kicka igång Vegonytt via sociala medier. Det är Vegomässans Facebook-sida som nu får namnet Vegonytt, då mässan inte längre existerar i dess tidigare format. Tanken med Vegonytt är att fortsätta sprida vegonyheter och inspirera människor att välja vego på samma sätt som tidigare fast under nytt namn.

Följ oss och få vegopepp via Vegonytts Facebook-sida!

Djurättsalliansen har legat i fronten för vegoarbetet i Sverige under många år. Vegomässan grundades år 2007 som den första veganska mässan i Norden. Sedan dess har intresset för både vegofrågor och mässan konstant vuxit. Mässan arrangerades tolv gånger, och som grundare och arrangörer har vi de senaste åren varit stolta över att Vegomässan varit Sveriges största vegoevent, och lades ner 2019. Under årens lopp har många följt Vegomässans Facebook-sida för att få tips och inspiration om vegoprodukter och vegonyheter – viket vi givetvis vill fortsätta att göra framöver även om Vegomässan inte finns kvar.

Utöver Vegonytt driver vi även projektet Veganutmaningen, där människor får testa på att leva veganskt under en månad, sprider häftet ”Varför vegan?” och vi har även de två senaste åren arrangerat en vegoturné på svenska högskolor och universitet för att sprida information om en djurvänlig livsstil.

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer