Köttindustrin

Suggor fixeras systematiskt på en av landets största grisgårdar

När Djurrättsalliansen under 2019 besökte en av de större smågrisuppfödarna i Sverige var samtliga suggor som skulle föda eller hade fött kultingar fixerade. Fixering innebär att suggorna ligger inspärrade mellan gallergrindar. De kan bara ligga ner och stå, inte gå eller vända sig om. De kan inte heller kommunicera med sina nyfödda kultingar på ett naturligt sätt. Här under kan du se vårt nytagna filmmaterial som visar de fixerade suggorna.

 

Fixering är olagligt i Sverige, men det finns ett hålrum i lagstiftningen som gör det möjligt för uppfödarna att fixera suggor och detta utnyttjas inom industrin för att fixera suggor systematiskt. Genom att fixera suggorna kan uppfödarna förhindra att suggan råkar ligga eller trampa ihjäl kultingarna i de små boxarna där de hålls – det handlar helt enkelt om lönsamhet. Trots att ett av grisindustrins främsta argument utåt sett för att köpa svenskt kött är att suggor i Sverige inte fixeras – är det alltså en del av grisarnas verklighet i Sverige 2019.

Djurens verklighet hos en av Sveriges största grisuppfödare 2019. Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia

 

Det är inte första gången Djurrättsalliansen hittar fixerade suggor på svenska grisfabriker. När vi dokumenterade omkring hundra grisfarmer under 2008 och 2009 fann vi systematisk fixering på en femtedel av farmerna. Grisindustrin i Sverige har de senaste åren bakom kulisserna försökt få igenom att det ska bli lagligt att fixera suggor, men på den punkten har de än så länge fått nej av myndigheterna. Men vårt filmmaterial från i år visar att de inom industrin fortsatt ändå gör lite som de vill – och djuren får betala priset.

Svensk grisindustri 2019. Foto: Djurrättsallianswen/Aitor Garmendia

 

🐷 Det finns inget djurvänligt kött. Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att hjälpa grisarna. 

🐷 Se mer av våra nytagna filmer och bilder på sidan Ett liv som gris. 

🐷 Samtliga foton här ovan och under är tagna av fotografen Aitor Garmendia som Djurrättsalliansen samarbetat med under årets undersökning av den svenska grisindustrin. Läs mer om hans arbete här. 

Fler nyheter
Köttindustrin

Unik inblick på svenska slakterier i Djurrättsalliansens granskning

Genom att granska länsstyrelsens djurskyddskontroller på svenska slakterier, kan Djurrättsalliansen nu ge en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet. Undersökningen visar att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. 

Läs mer
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer