Djurförsök

Jordbruksverket återkallar tillstånd för Lidköpings kaninfarm

Den 18 november fattade Jordbruksverket beslutet att återkalla Lidköpings kaninfarms tillstånd att föda upp kaniner och marsvin till djurförsökslaboratorier. Djurrättsalliansen har tidigare kunnat berätta om de många brister som funnits på farmen och har sedan sommaren 2018 drivit en kampanj för att stänga uppfödningen som har tillstånd att årligen föda upp 2 500 marsvin och 2 500 kaniner till laboratorier.

Redan i september 2013 ansökte Lidköpings kaninfarm om dispens från kravet på upphöjd liggplats för kaninerna och Jordbruksverket avslog deras ansökan. Fem år senare genomförde länsstyrelsen en kontroll och kunde konstatera att inga förändringar av verksamheten hade skett: djuren hölls i samma burar utan tillgång till grovfoder. Utöver detta konstaterades också ett flertal andra allvarliga brister. Sammanfattningsvis hölls kaninerna mestadels ensamma i för små och ej berikade burar utan tillgång till grovfoder. De hade också varit utsatta för höga nivåer av buller och ammoniak. Även marsvinen saknade tillräcklig berikning och grovfoder. Framförallt kaniner hade en mycket liten möjlighet att utföra sina naturliga beteenden och var utsatta för skaderisker i och med nätgolven.

Kaniner på Stockholm universitet, i samma typ av burar som används på Lidköpings kaninfarms uppfödning i Hasslösa.

 

Det har sedan dess utförts flera kontroller från länsstyrelsens sida och brister i marsvinshanteringen hittades. Bland annat fanns det brister i verksamhetens förebyggande djurhälsovård, planer för rutiner vid avlivning, berikningsplan samt i arbetsinstruktioner.

Ännu en gång ansökte de om dispens hos Jordbruksverket för att undkomma kravet för grupphållning av kaniner och dispens från kravet av liggmaterial. Jordbruksverket valde att avslå ansökan den 18 november 2019. Jordbruksverkets utlåtande är att  ”Vid en sammantagen bedömning av det som har framkommit angående skötseln av de försöksdjursanläggningar som drivs av er finner Jordbruksverket att ni inte kan anses som lämplig att bedriva försöksdjursverksamhet samt att de anläggningar som uppfödningen av försöksdjur bedrivs i inte är lämpliga från djurskyddssynpunkt.”

Lidköpings kaninfarm har ansökt om flera dispenser från djurskyddsbestämmelser som är av väsentlig betydelse för djurens välfärd. Jordbruksverket skriver i sitt utlåtande: ”Det har rört sig om dispenser från burmått, upphöjd liggplats, bäddmaterial, grupphållning samt tillgång till grovfoder. Dispensansökningar har gjorts istället för att åtgärda brister i verksamheten som har konstaterats i samband med länsstyrelsens djurskyddskontroller.”

 

Lidköpings kaninfarm föder upp marsvin och kaniner till djurförsökslaboratorier runt om i Sverige.

 

Beslutet från Jordbruksverket innebär att Lidköpings kaninfarm inte längre får föda upp försöksdjur och de konstaterar även att Lidköpings kaninfarms ägare inte är lämplig att föda upp försöksdjur. Lidköpings kaninfarm har tre veckor på sig att överklaga beslutet som träder i kraft den 17 december 2019.

Här kan du läsa våra tidigare nyheter om Lidköpings kaninfarm:

Djurplågeri på försöksdjursuppfödning i Lidköping. 

Svenska universitet inför köpstopp från Lidköpings kaninfarm. 

Karolinska Institutet fortsätter att köpa in djur från kritiserad uppfödning.

Fler nyheter
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer
Djurförsök

Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år

Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och idag är det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök. 

Läs mer