Djurförsök

Ytterligare ett svenskt företag har kopplingar till skandallaboratoriet i Tyskland

Djurrättsalliansen kunde under förra veckan avslöja att tre svenska företag utfört djurförsök på bland annat hundar på det tyska kontraktslaboratoriet Laboratory of pharmacology and toxicology (LPT) i Hamburg.Djurens situation på laboratoriet har fått en enorm uppmärksamhet efter det att chockerande bild- och filmmaterial publicerats av organisationerna SOKO Tiershutz och Cruelty Free International. Nu kan vi visa ytterligare ett svenskt företag med kopplingar till LPT.

Foto: SOKO Tierschutz/Cruelty Free International

Det är det svenska läkemedelsföretaget Aptahem AB som tidigare utfört toxikologiska djurstudier på LPT. Detta framgår bland annat i ett pressmeddelande företaget publicerat där LPT omnämns som den samarbetspartner som genomfört djurstudierna.

De andra svenska företag som vi i nuläget känner till har använt eller använder LPT i Tyskland är Gesynta Pharma, WntResearch och Cyxone. I försöket på hundar på LPT har företaget Gesynta Pharma även haft expertis från det statliga forskningsinstitutet RISE. Gesynta Pharma har anlitat LPT under 2019.

Foto: SOKO Tierschutz/Cruelty Free International

LPT är ett familjeägt kontraktstestlaboratorium som utför toxicitetstest för läkemedels- och industriföretag samt agrokemiska företag från hela världen för att uppfylla kraven från regeringar och tillsynsmyndigheter.

Toxicitetstestning innebär att förgifta djur för att se hur mycket av en kemikalie eller ett läkemedel som krävs för att orsaka allvarlig skada. Genom ett försök mäts vad en ”säker” dos för människor kan vara. Djur injiceras med, får äta eller andas in ökande mängder av ett ämne för att mäta de toxiska effekterna som kan vara allvarliga och inkluderar kräkningar, inre blödningar, andningsbesvär, feber, viktminskning, trötthet, hudproblem, organsvikt och till och med död. Ingen bedövning eller smärtlindring tillhandahålls.

Foto: SOKO Tierschutz/Cruelty Free International

De fruktansvärda filmerna och bilderna är publicerade av organisationerna SOKO Tiershutz och Cruelty Free International som haft en person som arbetat undercover på laboratoriet mellan december 2018 och mars 2019. Här under kan du se filmmaterialet. Vi vill varna för obehagligt innehåll.

 

Vad du kan göra:

🐾Skriv på protestlistan:

https://www.change.org/p/stoppt-tierversuche-schlie%C3%9Ft-das-lpt-laboratory-of-pharmacology-and-toxicology-hamburg-juliakloeckner-bgv-hh?fbclid=IwAR0tlL5tyhwatzjpTj8-SFnNkVqhytXKuHbreGrDsTRgjQKVqvhTuBHGgqk

🐾Kontakta de svenska företagen med kopplingar till LPT, här finns kontaktinformation. Tänk på att vara saklig och hålla god ton:

🐾Sprid information om avslöjandet och djurens verklighet genom att dela i dina sociala medier:

https://djurrattsalliansen.se/2019/10/15/avslojande-svenska-foretag-utfor-plagsamma-djurforsok-pa-tyskt-skracklaboratorium/

https://youtu.be/MSmAEPD86KM

🐾Hjälp oss att fortsätta granska, avslöja och arbeta för att stoppa djurförsöken genom att bli månadsgivare:

https://djurrattsalliansen.se/hjalp-djuren/stod-oss/

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer