Tidigare i år rapporterade SVT om att kycklingar skållats levande på Guldfågels slakteri på Öland vid minst fyra olika tillfällen under 2018. Slakteriet anmäldes för brott men nu läggs hela utredningen ner trots att hanteringen enligt åklagaren strider mot djurskyddslagen. Åklagarens motivering till SVT Småland är att ”hanteringen av slaktkycklingar på Guldfågel är en fabriksartad hantering som egentligen går emot djurskyddslagstiftningen som är individbaserad. Hanteringen är dock accepterad av myndigheter.”
Djurrättsalliansen menar att det här är ytterligare ett exempel på att djurskyddslagen inte finns till för att skydda djuren utan för att göra det möjligt för oss människor att utnyttja, förtrycka och döda andra djur. Det grundläggande problemet är det förtryck, den hantering och det lidande och dödande som djuren utsätts för inom lagens ramar, men även lagbrott som dessa kommer att vara en del av verkligheten så länge vi människor ser djur som mat och har djurindustrier inom livsmedelsindustrin.
På sidan Djurfabriken går det att ta del av Djurrättsalliansens dokumentation från svenska djurfakbriker och slakterier. Vi har själva dokumenterat djurens verklighet och arbetat undercover på svenska slakterier för att allmänheten med egna ögon ska kunna ta del av djurens situation. Närmare 100 miljoner kycklingar dödas på svenska slakterier varje år. Här under kan du ta del av hur deras liv ser ut under de fem veckor de lever innan de skickas till slakterier för att dödas.
Djurrättsalliansen kämpar för en djurfri livsmedelsindustri och förespråkar växtbaserad kost. Vill du ha tips och inspiration att leva djurvänligt och äta veganskt? Kolla in Veganutmaningen! Som deltagare i Veganutmaningen får du under 28 dagar recept, inköpslistor, svar på de vanligaste frågorna om veganism och massvis av vegopepp via mail. Veganutmaningen är gratis och påbörjas varje måndag. Här kan du läsa mer om Veganutmaningen.