Päls

Slovakien förbjuder pälsdjursfarmning!

Slovakien ställer sig nu till den växande skaran av länder i Europa som avvecklar pälsdjursfarmer. Slovakiens nationalråd har godkänt en ny lag som förbjuder pälsdjursfarmning i landet. Förbjudet trädet i kraft 2021 och de farmer som finns i landet får till år 2025 att stänga ner. I dagsläget finns det en minkfarm och åtta kaninfarmer i Slovakien.

Det är en seger för djuren att ytterligare ett land valt att ta ställning mot den oetiska pälsindustrin och Djurrättsalliansen arbetar för att Sverige ska göra detsamma och stänga minkfarmerna. I dagsläget finns det 45 minkfarmer i Sverige där 650 000 minkar årligen dödas. Djurrättsalliansen har dokumenterat en stor del av landets minkfarmer och vårt omfattande material kan du ta del av på sidan Sveket mot minkarna.

Svensk minkfarm dokumenterad av Djurrättsalliansen.

 

De andra länder i Europa som förbjudit pälsdjursfarmning är Norge, Kroatien, Belgien, Storbritannien, Nederländerna, Slovenien, Tjeckien, Luxemburg, Österrike, Nordmakedonien, Serbien och Bosnien och Hercegovina. Andra länder som för nuvarande överväger lagstiftning för att avveckla pälsdjursfarmning är Irland och Bulgarien.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer