Djurförsök

Internationellt stöd för kampanj mot nytt djurförsökscenter

Den 26 september meddelade Vetenskapsrådet att de avslog SLU:s ansökan om 90 miljoner kronor till det nya djurförsökscentret SWECCLIM. Bakom projektet ligger Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tillsammans med Uppsala universitet (UU), Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA), Karolinska Institutet (KI), Göteborgs universitet (GU)/Sahlgrenska universitetssjukhuset och Linköpings universitet (LiU). Sveriges lantbruksuniversitet är samordnare för projektet. Planen var att skapa en ny nationell infrastruktur för kliniska och experimentella studier på större djur. De djur som var tilltänkta att användas är apor, hundar, katter, hästar, getter, grisar, får och kor.

Djurrättsalliansen kunde redan i mitten av juli avslöja planerna på det nya djurförsökscentret och har sedan dess drivit kampanjen ”Stoppa SWECCLIM” och har bland annat anordnat flygbladsutdelningar vid SLU, fört en dialog med de inblandade universiteten och överlämnat 47 481 namnunderskrifter till Vetenskapsrådet för att stoppa centret.

SLU har meddelat att de avser gå in med en modifierad behovsanmälan i årets behovsinventering och försöker hitta sätt att ändå fortskrida med projektet. Det är något som Djurrättsalliansen kommer att bekämpa.

– Det finns inget innovativt med att använda djur i försök och år 2019 borde vi satsa på de djurfria metoderna. Djurförsök är en global fråga och det är viktigt att visa att människor från hela världen är mot ett nytt djurförsökscenter i Sverige, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

Bland annat så har organisationer från Kina, Indien, England, USA, Sydafrika, Nya Zealand, Afghanistan, Peru, Japan och Frankrike undertecknat brevet som skickats till alla rektorer och universitetsstyrelser inblandade i SWECCLIM.

Fler nyheter
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer
Djurförsök

Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år

Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och idag är det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök. 

Läs mer