Vego

Lyckad vegoturné på universitet och högskolor

Den 4 september startades Djurrättsalliansens vegoturné vid Stockholms universitet och den 3 oktober avslutade vi med en dag vid Södertörns högskola. Däremellan har vi bland annat besökt högskolan i Gävle, Örebro universitet, Linköpings universitet, Malmö universitet och Chalmers tekniska högskola i Göteborg för att nämna några få.
Med på turnén fanns även Victor Sjodin från organisationen Vegan Outreach i USA, som delat ut liknande häften på universitet över hela världen.

Turnén hade inte blivit i närheten av vad den blev om det inte vore för alla fantastiska människor som kommit och hjälpt till att dela ut. En del kom ut en stund innan jobbet eller skolan, några kunde stanna flera timmar och en och annan som inte hade tid att hjälpa till kom ändå fram till oss bara för att heja och se hur det gick. Tack vare all hjälp från frivilliga har vi nått ut till tusentals fler studenter än vi hade kunnat göra på egen hand.
Vi försökte komma igång med utdelningen tidigt varje morgon, runt 7:30, för att fånga upp så många studenter som möjligt när de anlände på morgonen. Trenden var att det vid vissa klockslag, runt tiden då föreläsningar började, strömmade förbi massor av folk medan det under andra tider var mer lugnt. Antalet häften som delades ut varierade mycket från plats till plats. Som minst delade vi ut 350 häften på en dag och som mest tio gånger så mycket, 3500 stycken.

Som avslutning riktar vi ännu en gång ett varmt tack till alla personer som trotsade den bitiga morgonkylan för att komma ut och hjälpa till. Vi vill även passa på att tacka LUSH som hjälpt till med tryckningen av häftet som vi delat ut.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer