Djurförsök

Vetenskapsrådet avslår ansökan om bidrag till djurförsökscentret SWECCLIM

Vetenskapsrådet har nu meddelat att de inte beviljar ansökan på 90 miljoner kronor för det planerade djurförsökscentret SWECCLIM (Svenskt experimentellt kliniskt center för innovativa stordjursmodeller).

Bakom projektet ligger Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tillsammans med Uppsala universitet (UU), Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA), Karolinska Institutet (KI), Göteborgs universitet (GU)/Sahlgrenska universitetssjukhuset och Linköpings universitet (LiU). Sveriges lantbruksuniversitet är samordnare för projektet. Dessa har gått samman för att skapa en ny nationell infrastruktur för kliniska och experimentella studier på större djur. De djur som var tilltänkta att användas är apor, hundar, katter, hästar, getter, grisar, får och kor. I dagsläget utförs relativt få experiment på dessa djurslag i Sverige.

Djurrättsalliansen kunde avslöja planerna på det nya djurförsökscentret i mitten av juli i år och har sedan dess drivit kampanjen ”Stoppa SWECCLIM” och förra veckan överlämnades 47 481 namnunderskrifter till Vetenskapsrådet för att stoppa centret.

Den 26 september meddelade Vetenskapsrådet att de avslår SLU:s ansökan om 90 miljoner kronor. Vetenskapsrådet är den största statliga forskningsfinansiären.

– Vi är oerhört glada över att projektet inte får de 90 miljoner kronor de ansökt om till att använda djur i djurförsök. Vetenskapsrådets egen opinionsundersökning som publicerades i april i år visar att tre av fyra svenskar är mot djurförsök på sällskapsdjur som hundar och katter. Det är dags att satsa på djurfri forskning för att nå viktiga framsteg, säger Daniel Rolke, ordförande i organisationen Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansens målsättning är att se till att SWECCLIM inte blir verklighet och kommer fortsätta arbetet med det. Här kan du läsa mer om vår kampanj Stoppa SWECCLIM. 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer