Djurförsök

47 481 namnunderskrifter mot nytt djurförsökscenter överlämnade till Vetenskapsrådet

På bara två månader har 47 481 personer skrivit under Djurrättsalliansens namninsamling mot det planerade djurförsökscentret SWECCLIM. Initiativtagare till det tilltänkta djurförsökscentret är Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som har ansökt om 90 miljoner kronor hos Vetenskapsrådet för att finansiera centret. Djurrättsalliansen har nu lämnat över namnunderskrifterna till Vetenskapsrådet, som inom kort kommer att fatta beslut i ärendet. Organisationen uppmanar Vetenskapsrådet att inte bevilja finansieringen av SWECCLIM med skattebetalarnas pengar utan istället satsa mer pengar på forskning med djurfria metoder.

– Ett centrum för djurförsök på bland annat hundar, katter, grisar och primater är inte vägen mot en mer etisk värld. Vårt avslöjande har väckt ett enormt engagemang bland människor och med namninsamlingen visar vi att vi är många som tycker att SWECCLIM inte borde bli verklighet, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Det var i juli som Djurrättsalliansen kunde avslöja att det planeras för ett nytt djurförsökscenter i Sverige. Bakom projektet står utöver initiativtagare Sveriges Lantbruksuniversitet även Uppsala universitet, Karolinska Institutet, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Linköpings universitet och Göteborgs universitet. SWECCLIM (Svenskt experimentellt kliniskt center för innovativa stordjursmodeller/Swedish Experimental Clinical Center for Large-Animal Innovative Models) planerar att utföra upp till 600 nya djurförsök varje år på större djur som hundar, apor, katter, hästar, getter, kor, grisar och får. I samband med avslöjande inledde Djurrättsalliansen kampanjen Stoppa SWECCLIM. Läs mer om SWECCLIM och Djurrättsalliansens kampanj för att stoppa djurförsökscentret här.

Frågan har även väckt politiskt engagemang. I en debattartikel i Svenska Dagbladet den 15 september skriver Miljöpartiet de gröna att de är kritiska till den eventuella satsningen av både etiska skäl och att det rimmar dåligt med EU:s direktiv om djurförsök. Även intern kritik inom SLU har riktats mot SWECCLIM och en av de kritiska rösterna är Jens Häggström, professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper. I en artikel publicerad av Upsala Nya Tidning menar han att ansökan till Vetenskapsrådet är olämplig och att SWECCLIM kan komma att skada SLUs anseende och verksamhet.

Efter Djurrättsalliansens kritik gentemot SWECCLIM har SLU och andra inblandade universitet påstått att SWECCLIM är ett kompetenscenter med syftet att förbättra, ersätta och minska antalet djurförsök.

– Vi anser att det är en efterkonstruktion och ett innehållslöst alibi. Det finns inget som talar för att det ska bli färre djurförsök på stora djur, utan tvärtom är det mycket som talar för en ökning av de här djurförsöken. Det finns ingen analys kring vilka djurförsök som skulle minska och i vilken grad. Om de menar allvar med att vilja minska djurförsöken behöver ansvariga för SWECCLIM redovisa hur detta ska gå till, då det inte nämns i ansökan till Vetenskapsrådet, säger Daniel Rolke.

Stort tack alla ni som har tagit ställning för djuren och skrivit under namninsamlingen. Tillsammans är vi många som anser att SWECCLIM inte borde bli verklighet. Här kan du läsa mer om vad du kan göra ytterligare för att hjälpa oss stoppa SWECCLIM. 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer