Djurförsök

47 481 underskrifter mot nytt djurförsökscenter

Nu är namninsamlingen mot det planerade djurförsökscentret SWECCLIM avslutad och så många som 47 481 personer har tagit ställning för djuren och skrivit på mot SWECCLIM. Vi vill rikta ett stort tack till alla ni som har skrivit under, delat, engagerat er och visat att ni bryr er om djuren. Det är helt fantastiskt med allt engagemang för att stoppa djurförsökscentret! Representanter från Djurrättsalliansen kommer att lämna över namninsamlingen till Vetenskapsrådet, som inom kort kommer att besluta om SWECCLIM får de 90 miljoner kronor de har ansökt om eller inte. Djurrättsalliansen menar att ett nytt djurförsökscenter i Sverige inte är rätt väg mot en mer etisk framtid och att skattebetalarnas pengar istället borde läggas på djurfria metoder.

SWECCLIM står för Svenskt experimentellt kliniskt center för innovativa stordjursmodeller/Swedish Experimental Clinical Center for Large-Animal Innovative Models och om projektet blir verklighet innebär det ett nytt djurförsökscenter i Sverige där försök utförs på större djur som hundar, katter, apor, grisar, hästar, kor och får. Det planeras att utföras upp till 600 djurförsök varje år inom SWECCLIM. Bakom projektet ligger Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tillsammans med Uppsala universitet (UU), Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA), Karolinska Institutet (KI), Göteborgs universitet (GU)/Sahlgrenska universitetssjukhuset och Linköpings universitet (LiU). 

Du kan läsa mer om SWECCLIM och Djurrättsalliansens kampanjs Stoppa SWECCLIM här. Djurrättsalliansen kommer att fortsätta arbeta för att SWECCLIM inte blir verklighet och här kan du läsa mer om vad du kan göra för att hjälpa till.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer