Vego

Djurrättsalliansen sprider information om veganism under vegoturné på universitet och högskolor

Intresset för att leva djurvänligt fortsätter att öka i Sverige och allt fler väljer veganskt för djurens, klimatets och hälsans skull. För andra året i rad arrangerar nu Djurrättsalliansen en turné och besöker universitet och högskolor runt om i Sverige för att dela ut häften om veganism till studenter. Förra årets vegoturné blev en succé med många givande möten och samtal. 25 000 häften delades ut till studenter 2018 och målet för i år är 35 000 häften.

– Vi ser ett stort intresse för veganism och djurrättsfrågor främst bland unga, så därför känns det självklart för oss att vara på svenska universitet och högskolor för att inspirera allt fler att leva djurvänligt och kunna möta och samtala med dessa personer på plats, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Häftet ”Du kan göra skillnad” som kommer att delas ut till studenter i Sverige.

 

Vegoturnén drar igång torsdagen den 5 september på Stockholms universitet och pågår sedan fram till och med torsdagen den 3 oktober. Här under kan du se hela turnéplanen och vilka universitet och högskolor som kommer att besökas.

Vi vill även passa på att presentera Jessica Thiel, som kommer att vara ansvarig för årets turné. Tillsammans med Victor Sjodin från den amerikanska organisationen Vegan Outreach kommer hon att besöka 21 olika högskolor och universitet runt om i Sverige.

Jessica och Victor som kommer att vara med under hela vegoturnén.

 

Hej Jessica! Du kommer att vara ansvarig för Djurrättsalliansens vegoturné på universitet och högskolor – vad kommer det att innebära?

– Vi kommer tillsammans med frivilliga att dela ut information om veganism och djurrätt och ibland dela ut smakprover och liknande. Alla är välkomna att delta. Man kan dyka upp och vara med en timme eller stanna hela dagen. Det är en enkel form av aktivism som de flesta kan vara med på. Och det bästa är att det funkar! Förvånansvärt många blir veganer eller påverkas i den riktningen efter att de tagit emot flygblad.

Hur kommer det sig att du själv är vegan?

– Jag växte upp med att äta kött men har alltid sett mig själv som djurvän. I sena tonåren hade jag ett par vänner som var vegetarianer och att umgås med dem hjälpte mig att göra kopplingen mellan köttet på tallriken och djuren som dödas, och tillslut insåg jag att det var onödigt att jag själv åt kött. Sedan tog det några år innan jag lärde mig om hur ägg- och mjölkproduktion går till. När jag hörde talas om det läste jag på mycket om hur det går till i Sverige eftersom jag som de flesta andra levde i en illusion om att Sverige är bättre på djurhållning än andra länder. Ju mer jag lärde mig desto tydligare blev det att jag ville ta avstånd från allt djurförtryck så långt det är möjligt. Så under sommaren 2015 ställde jag om helt till vegan.

Vad ser du fram emot mest med vegoturnén?

– Att träffa alla frivilliga som vill komma och hjälpa till att dela ut flygblad! Jag älskar att umgås med människor som alla strävar mot en bättre värld för djuren. Och jag ser fram emot att förhoppningsvis ha många givande samtal om veganism och djurrätt med studenterna vi möter.

Vi passade även på att ställa några frågor till den svenskfödde amerikanen Victor Sjodin från organisationen Vegan Outreach, som har nått miljontals studenter på amerikanska universitet med information om veganism.

You work with the organization Vegan Outreach, tell us more about your work!

– I volunteered with Vegan Outreach then became an employee in 2008. Since then I have visited over 700 universities to promote veganism and helped start outreach programs in other countries such as India, Kenya, Mexico etc. where we are reaching millions of students with the vegan message.  I’m proud of our hard-working staff, and excited to see the world embrace veganism more and more. To me, veganism may not be a panacea but is a clear part of the antidote to so many of the world’s problems. And we can’t rely on governments, corporations, or schools to share this vital evolution of justice and better way. We need the time and resources of everyday activists to make it happen. You can join us or learn more at VeganOutreach.org.

You live in Los Angeles in the US, but have some connections to Sweden?

– I was born in Nacka, and lived in Stockholm until I was 7.  I am still a Swedish citizen and my extended family lives here, so it’s a thrill to reconnect with this Sweden and see all the activism going on as I hadn’t been here for 19 years until recently.  I grew up in the New York area, and lived in Los Angeles for 4 years,  I have been on the road the past 20 months on behalf of Vegan Outreach working to empower activists and volunteers to get active spreading the message.

What is your best piece of advice for someone wanting to go vegan but don’t know how to do it?

– Take some time and make it an adventure and exploration of amazing food. Try new foods, read books and watch documentaries. Slower change sometimes more lasting so don’t put too much pressure on yourself, key is that you go vegan and stay vegan in time. Having more knowledge of the issues and ethics will give you a deeper foundation so look to learn more. The hardest part of going vegan for many is the mental aspect. The food itself is delicious, and easily accessible so no big deal there to eat tasty food. The harder part for many is coming to terms with fact friends and family or co-workers may not understand yet or deride you to feel better about own choices and to not take it personally if someone does not understand veganism right away, because it can be frustrating at time to have this consciousness when others don’t.  Feel good about the choice to explore and then go vegan. 

It’s a truism only thing vegans regret is not going vegan sooner. It’s a beautiful way to live and eat, and I’m sure you will find it the same. Joining an animal rights group such as Djurrättsalliansen or meeting up with the vegan community, or even joining online groups is good for feeling a sense of community. Also, remember those who you spare of suffering with each meal. If you think about them it’s easy to be vegan. Those who go vegan for the animals are more likely to stay vegan.  Feel good about yourself for being part of the solutionand progress. ”Vegan” is just another word for truth and love so embrace it and focus on all those beings who you are helping. You are a beautiful person for caring about others.

What are you looking forward to with joining Djurrättsalliansen at Swedish universities?

– I have the utmost respect for all the activists and volunteers who are a part of Djurrättsalliansen.  I look forward to more grassroots activism being done here, and the many students who will make the connection and go vegan. The vegan revolution is a social revolution, animals aren’t going to

save themselves, it’s up to us.  It’s great so many students are receptive to this message, we just have to give them the info. It’s amazing to think we will change the lives of thousands of people and keep tens of thousands of animals from being harmed and eaten in time. There’s a viral effect to veganism, one person shares with another and they with two more, and their future children or spouse go veg, so I’m most excited to plant those seed with my fellow activists in Sweden. I hope you can join us on the tour!

Delta på vegoturnén!

Kanske vill du vara med som volontär? Kolla i eventet nedan om det finns någon plats och datum som passar dig. Hör av dig till oss: [email protected]

Vegoturné Djurrättsalliansen, september/oktober 2019:

TORSDAG 5 SEPTEMBER: Stockholms universitet, Stockholm

FREDAG 6 SEPTEMBER: Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Stockholm

MÅNDAG 9 SEPTEMBER: Högskolan Dalarna, Borlänge

TISDAG 10 SEPTEMBER: Högskolan i Gävle, Gävle

ONSDAG 11 SEPTEMBER: Uppsala universitet, Uppsala

TORSDAG 12 SEPTEMBER: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Uppsala

FREDAG 13 SEPTEMBER: Mälardalens högskola, Eskilstuna

MÅNDAG 16 SEPTEMBER: Mälardalens högskola, Västerås

TISDAG 17 SEPTEMBER: Örebro universitet, Örebro

ONSDAG 18 SEPTEMBER: Karlstad universitet, Karlstad

TORSDAG 19 SEPTEMBER: Linköpings universitet, Linköping

FREDAG 20 SEPTEMBER: Linköpings universitet, Norrköping

MÅNDAG 23 SEPTEMBER: Jönköpings universitet, Jönköping

TISDAG 24 SEPTEMBER: Linnéuniversitetet, Kalmar

ONSDAG 25 SEPTEMBER: Malmö universitet, Malmö

TORSDAG 26 SEPTEMBER: Lunds universitet, Lund

FREDAG 27 SEPTEMBER: Högskolan i Borås, Borås

MÅNDAG 30 SEPTEMBER: Chalmers Tekniska högskola, Göteborg

TISDAG 1 OKTOBER: Göteborgs universitet, Göteborg

ONSDAG 2 OKTOBER: Stockholms universitet, Stockholm

TORSDAG 3 OKTOBER: Södertörns Högskola, Stockholm

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer