Äggindustrin

Myndighet kan inte agera mot olagligt bursystem i nuläget

Förra året kunde Djurrättsalliansen avslöja att företaget Gimranäs, som föder upp omkring hälften av alla värphönor i den svenska äggindustrin, håller stora mängder hönor och tuppar i olagliga burar i två djurstallar i Herrljunga kommun. Jordbruksverket beslutade tidigare i år efter en utdragen process att inte godkänna bursystemet på grund av stora brister ur djurskyddssynpunkt. Företaget fortsatte trots det att använda det olagliga bursystemet vilket Djurrättsalliansen polisanmält samt uppmärksammade genom att manifestera vid ett av de två aktuella djurstallarna. Kort därefter beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland att förelägga Gimranäs att upphöra med hållande av hönor och tuppar i anläggningarna med det olagliga bursystemet.

I länsstyrelsens beslut om föreläggande går följande att läsa:

Om Gimranäs AB inte följer detta beslut har länsstyrelsen som kontrollmyndighet skyldighet att vidta ytterligare åtgärder. I sådant fall kan länsstyrelsen komma att pröva fråga om omhändertagande av djur och om förbud att ha hand om djur. Uppföljande kontroll kommer att ske för att kontrollera att beslutet har följts.

Fotot visar det olagliga bursystemet. Fotot är taget av länsstyrelsen Västra Götaland vid en tidigare djurskyddskontroll i ett av de aktuella djurstallarna.

Djurrättsalliansen har följt upp med länsstyrelsen i Västra Götaland för att ta reda på vad som har hänt i ärendet. Enligt handläggaren för ärendet har ingen uppföljande kontroll gjorts och myndigheten har för nuvarande ingen avsikt att göra någon sådan. Enligt handläggaren beror detta på att företaget har överklagat länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten i Jönköping där ärendet nu ligger. I och med att beslutet har överklagats har det därmed inte vunnit laga kraft och handläggaren menar att de från länsstyrelsens sida därför i nuläget inget kan göra. Enligt myndigheten måste de invänta beslutet från förvaltningsrätten och först när det beslutet har vunnit laga kraft kan de agera. Handläggaren uppger även att de inte vet om djurstallarna har tömts och djuren har skickats till slakt och om det har satts in ytterligare omgångar med nya djur i de olagliga burarna.

Gimranäs har även överklagat Jordbruksverkets beslut att inte godkänna bursystemet, även det ärendet ligger hos förvaltningsrätten i Jönköping. Både Gimranäs och Jordbruksverket har inkommit med yttranden till förvaltningsrätten och i Jordbruksverkets yttrande står det att myndigheten anser att överklagandet ska avslås och att det som Gimranäs har fört fram i sitt yttrande inte ändrar Jordbruksverkets inställning i ärendet eller deras bedömning av bursystemet. Jordbruksverket hänvisar till den studie av bursystemet som utförts av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som visar att bursystemet inte lever upp till kraven i den svenska djurskyddslagstiftningen. Enligt förvaltningsrätten har inget beslutet fattats i målet ännu utan det ligger för kommunicering.

– Det finns en risk att det här ärendet kommer att bli ännu mer utdraget med överklaganden till högre instanser. Under tiden är det djuren som får betala priset med sina liv. Enorma mängder djur sitter i olagliga burar som Jordbruksverket har beslutat att inte godkänna. Djurstallarna borde vara tomma, men företaget kan fortsätta att köra sitt eget race och hänvisa till att det är en pågående juridisk process. Det här är ytterligare ett sorgligt exempel på att djurskyddslagen inte finns till för att skydda djuren. Så länge vi människor ser andra djur som våra att utnyttja och döda kommer ärenden som dessa att vara en del av verkligheten, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Här under kan du läsa Jordbruksverkets yttrande till förvaltningsrätten.

Djurrättsalliansen följer ärendet och kommer att fortsätta att rapportera framöver.

Under förra året kunde Djurrättsalliansen även släppa dokumentation från det aktuella företagets andra djurstallar. Här under kan du se vårt filmmaterial.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer