Djurförsök

Personal på SLU riktar kritik mot djurförsökscentret SWECCLIM

I mitten av juli kunde Djurrättsalliansen avslöja att det i Sverige planeras för ett nytt djurförsökscenter för försök på stora djur som hundar, katter, grisar och apor. Projektet kallas SWECCLIM och samordnare är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Nu riktas kraftig intern kritik inom SLU mot djurförsökscentret i samband med en artikel publicerad av Upsala Nya Tidning.

SWECCLIM har ansökt om närmare 90 miljoner kronor från Vetenskapsrådet, som är en statlig forskningsfinansiär vilket innebär att det är skattebetalarnas pengar. I artikeln i Upsala Nya Tidning framgår det att det finns flera kritiker mot SWECCLIM inom SLU och Jens Häggström, professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper, är en av kritikerna och menar att ansökan är olämplig och att SWECCLIM kan komma att skada SLU:s anseende och verksamhet.

 Vi är extremt beroende av allmänhetens goda vilja. För att klara undervisningen på till exempel veterinärutbildningen behövs djurägare som kommer hit med sina djur så att vi har något att undervisa studenterna med. Om det börjar spridas att vi är en djurförsöksanläggning kommer folk att sluta komma med sina husdjur, säger Jens Häggström till Upsala Nya Tidning.

Här kan du läsa artikeln i Upsala Nya Tidning.

Hund som utnyttjas i djurförsök på SLU i Uppsala. Foto: Djurrättsalliansen

Efter att Djurrättsalliansen avslöjat planerna om ett nytt djurförsökscenter i Sverige har SLU och andra inblandade universitet påstått att SWECCLIM är ett kompetenscenter med syftet att förbättra, ersätta och minska antalet djurförsök. Djurrättsalliansen anser att det är en efterkonstruktion och ett alibi för vad det egentligen handlar om. Det finns inget som talar för att det ska bli färre djurförsök på stora djur, utan tvärtom är det mycket som talar för en ökning av de här djurförsöken. Bland annat genom att locka hit utländska forskare och företag som gör djurförsök, genom att införa flera forskningsområden där det inte görs djurförsök idag, till exempel xenotransplantationer med apor och långtidsstudier av implantat. Det finns ingen analys kring vilka djurförsök som skulle minska och i vilken grad. Om de menar allvar med att vilja minska djurförsöken behöver ansvariga för SWECCLIM redovisa hur detta ska gå till, då det inte nämns i ansökan till Vetenskapsrådet.

Här går det att läsa ansökan till Vetenskapsrådet. 

I samband med att Djurrättsalliansen kunde avslöja planerna med ett nytt djurförsökscenter i Sverige lanserades även kampanjen ”Stoppa SWECCLIM” för att sprida information om det planerade centret för djurförsök och för att stoppa projektet. Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att hjälpa till att stoppa SWECCLIM. 

 

Fler nyheter
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer
Djurförsök

Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år

Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och idag är det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök. 

Läs mer