Äggindustrin

Länsstyrelsens beslut: Gimranäs får ha kvar djur i olagliga burar

I förra veckan kunde Djurrätsalliansen avslöja att företaget Gimranäs, som föder upp omkring hälften av alla värphönor i den svenska äggindustrin, håller stora mängder hönor och tuppar i olagliga burar. Jordbruksverket beslutade tidigare i år att inte godkänna bursystemet på grund av stora brister ur djurskyddssynpunkt. Trots information om att burarna inte får användas har företaget fortsatt hålla djur i burarna utan att någon myndighet hittills har agerat. Nu har länsstyrelsen i Västra Götaland beslutat om ett föreläggande enligt djurskyddslagen och har beslutat att förelägga Gimranäs att upphöra med hållande av hönor och tuppar i anläggningarna med det olagliga bursystemet. Men myndigheten låter dock företaget har kvar de nuvarande djuren i de olagliga burarna fram tills dess att de ska skickas till slakteriet för att dödas. I beslutet framgår att inga nya djur efter det får placeras i det aktuella bursystemet.

I länsstyrelsens beslut om föreläggande mot Gimranäs står följande: ”Om Gimranäs AB inte följer detta beslut har länsstyrelsen som kontrollmyndighet skyldighet att vidta ytterligare åtgärder. I sådant fall kan länsstyrelsen komma att pröva fråga om omhändertagande av djur och om förbud att ha hand om djur. Uppföljande kontroll kommer att ske för att kontrollera att beslutet har följts.

Att bursystemet inte får användas informerades företaget om redan i november 2018 – vilket företaget inte har följt. Länsstyrelsens beslut om föreläggande innebär att samma beslut fattats en gång till, men om det hädanefter inte följs så kan det bli konsekvenser i form av ett omhändertagande eller djurförbud för företaget.

– För de djur som sitter i de olagliga burarna just nu innebär det här beslutet ingenting. Vi erbjöd oss att hjälpa till att omplacera så många som möjligt av djuren vid ett omhändertagande, men nu verkar de här individerna inte få någon andra chans här i livet. Beslutet innebär dock förhoppningsvis att företaget inte kan fortsätta att göra lite som de vill framöver. Det är ett litet steg åt rätt riktning och det är givetvis bra att det tidigare beslutats att inte godkänna bursystemet. Men det är anmärkningsvärt att det hittills inte blivit några konsekvenser för Gimranäs för alla de tillfällen företaget hittills brutit mot lagstiftningen eller inte följt de beslut som tagits. Nu får vi hoppas att vår polisanmälan gentemot företaget leder någonstans, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Ett av de två djurstallar där det olagliga bursystemet används.

Beslutet om föreläggandet fattades måndagen den 24 juni och företaget har möjlighet att överklaga beslutet. Något Gimranäs redan gjort med Jordbruksverkets beslut att inte godkänna bursystemet. Det ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten i Jönköping. Djurrättsalliansen kommer att fortsätta följa upp vad som sker i ärendet.

– Burarna borde vara tomma, men det är de inte och vi hade givetvis hoppats på mer handlingskraft får myndigheterna med tanke på de enorma mängder djur som sitter i de olagliga burarna just nu. Som djurrättsorganisationen anser vi givetvis att det som djur utsätts för inom lagens ramar i Sverige är fel och oetiskt – det är alltså inte själva lagbrotten som är det grundläggande problemet. Men här ser vi en möjlighet att stänga ner två stora djurstallar och vår förhoppning var såklart att kunna rädda livet på de individer som sitter i burarna nu, säger Malin Gustafsson.

Fotot visar det olagliga bursystemet. Fotot är taget av länsstyrelsen Västra Götaland vid en tidigare djurskyddskontroll i ett av de aktuella djurstallarna.

Djurrättsalliansen har tidigare släppt dokumentation från några av företagets andra djurstallar. Här under kan du se en del av det vi möttes av. Det här är djurens verklighet hos det företag som föder upp omkring hälften av alla värphönor inom den svenska äggindustrin.

I samband med att Djurrättsalliansen kunde avslöja att företaget fortsätter använda det olagliga bursystemet anordnades en symbolisk avspärrning vid ett av de aktuella djurstallarna – för att uppmärksammat fallet. Läs mer här.

För att uppmärksamma fallet anordnade Djurrättsalliansen en symbolisk avspärrning vid ett av de två aktuella djurstallarna.

Här under kan du läsa länsstyrelsens beslut om föreläggande enligt djurskyddslagen.

Fler nyheter
Köttindustrin

Brand i djurfabrik – tusentals grisar döda

2 600 grisar dog i en brand i en djurfabrik utanför Mellerud. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens fruktansvärda öde. 

Läs mer
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer