Äggindustrin

Länsstyrelsens beslut: Gimranäs får ha kvar djur i olagliga burar

I förra veckan kunde Djurrätsalliansen avslöja att företaget Gimranäs, som föder upp omkring hälften av alla värphönor i den svenska äggindustrin, håller stora mängder hönor och tuppar i olagliga burar. Jordbruksverket beslutade tidigare i år att inte godkänna bursystemet på grund av stora brister ur djurskyddssynpunkt. Trots information om att burarna inte får användas har företaget fortsatt hålla djur i burarna utan att någon myndighet hittills har agerat. Nu har länsstyrelsen i Västra Götaland beslutat om ett föreläggande enligt djurskyddslagen och har beslutat att förelägga Gimranäs att upphöra med hållande av hönor och tuppar i anläggningarna med det olagliga bursystemet. Men myndigheten låter dock företaget har kvar de nuvarande djuren i de olagliga burarna fram tills dess att de ska skickas till slakteriet för att dödas. I beslutet framgår att inga nya djur efter det får placeras i det aktuella bursystemet.

I länsstyrelsens beslut om föreläggande mot Gimranäs står följande: ”Om Gimranäs AB inte följer detta beslut har länsstyrelsen som kontrollmyndighet skyldighet att vidta ytterligare åtgärder. I sådant fall kan länsstyrelsen komma att pröva fråga om omhändertagande av djur och om förbud att ha hand om djur. Uppföljande kontroll kommer att ske för att kontrollera att beslutet har följts.

Att bursystemet inte får användas informerades företaget om redan i november 2018 – vilket företaget inte har följt. Länsstyrelsens beslut om föreläggande innebär att samma beslut fattats en gång till, men om det hädanefter inte följs så kan det bli konsekvenser i form av ett omhändertagande eller djurförbud för företaget.

– För de djur som sitter i de olagliga burarna just nu innebär det här beslutet ingenting. Vi erbjöd oss att hjälpa till att omplacera så många som möjligt av djuren vid ett omhändertagande, men nu verkar de här individerna inte få någon andra chans här i livet. Beslutet innebär dock förhoppningsvis att företaget inte kan fortsätta att göra lite som de vill framöver. Det är ett litet steg åt rätt riktning och det är givetvis bra att det tidigare beslutats att inte godkänna bursystemet. Men det är anmärkningsvärt att det hittills inte blivit några konsekvenser för Gimranäs för alla de tillfällen företaget hittills brutit mot lagstiftningen eller inte följt de beslut som tagits. Nu får vi hoppas att vår polisanmälan gentemot företaget leder någonstans, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Ett av de två djurstallar där det olagliga bursystemet används.

Beslutet om föreläggandet fattades måndagen den 24 juni och företaget har möjlighet att överklaga beslutet. Något Gimranäs redan gjort med Jordbruksverkets beslut att inte godkänna bursystemet. Det ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten i Jönköping. Djurrättsalliansen kommer att fortsätta följa upp vad som sker i ärendet.

– Burarna borde vara tomma, men det är de inte och vi hade givetvis hoppats på mer handlingskraft får myndigheterna med tanke på de enorma mängder djur som sitter i de olagliga burarna just nu. Som djurrättsorganisationen anser vi givetvis att det som djur utsätts för inom lagens ramar i Sverige är fel och oetiskt – det är alltså inte själva lagbrotten som är det grundläggande problemet. Men här ser vi en möjlighet att stänga ner två stora djurstallar och vår förhoppning var såklart att kunna rädda livet på de individer som sitter i burarna nu, säger Malin Gustafsson.

Fotot visar det olagliga bursystemet. Fotot är taget av länsstyrelsen Västra Götaland vid en tidigare djurskyddskontroll i ett av de aktuella djurstallarna.

Djurrättsalliansen har tidigare släppt dokumentation från några av företagets andra djurstallar. Här under kan du se en del av det vi möttes av. Det här är djurens verklighet hos det företag som föder upp omkring hälften av alla värphönor inom den svenska äggindustrin.

I samband med att Djurrättsalliansen kunde avslöja att företaget fortsätter använda det olagliga bursystemet anordnades en symbolisk avspärrning vid ett av de aktuella djurstallarna – för att uppmärksammat fallet. Läs mer här.

För att uppmärksamma fallet anordnade Djurrättsalliansen en symbolisk avspärrning vid ett av de två aktuella djurstallarna.

Här under kan du läsa länsstyrelsens beslut om föreläggande enligt djurskyddslagen.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer