Päls

Minkfarm följer inte djurskyddslagstiftningen – myndighet döljer bristerna

I april i år gjordes en djurskyddskontroll av länsstyrelsen på en minkfarm i Kristianstads kommun i Skåne. I den kontrollrapport Djurrättsalliansen fått ut framgår det att djurskyddslagstiftningen inte har följts och att flera brister uppmärksammats vid kontrollen på minkfarmen. I rapporten står det att bristerna beskrivs under rubriken ”Brist och bedömning”. 

Men Djurrättsalliansen kan inte granska vilka brister som uppmärksammats på den aktuella minkfarmen då länsstyrelsen maskat den informationen vid utlämning av kontrollrapporten och döljer därmed bristerna för allmänheten. 

– Det här är en offentlig handling – men vi hindras ändå från att granska på vilka vis minkfarmaren bryter mot djurskyddslagstiftningen. Länsstyrelsen sätter helt uppenbart pälsindustrins intressen främst genom att dölja de brister som uppmärksammats. Det är anmärkningsvärt att en kontrollmyndighet skyddar en verksamhet som helt uppenbart bryter mot lagstiftningen, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Så här ser den kontrollrapport Djurrättsalliansen får ut – länsstyrelsens kommentarer kring de brister som uppmärksammats är maskade.

Det enda som framgår är att bristerna rör följande punkter i den checklista som länsstyrelsen följer vid djurskyddskontrollerna:

  • Daglig tillsyn sker av alla djur
  • Kravet på extra tillsyn är uppfyllt
  • Sjuka/skadade djur ges nödvändig vård. Djur som behöver särskild vård kan tas omhand i särskilt utrymme
  • Djuren har tillgång till föremål som de kan sysselsätta sig med
  • Kravet på besök av veterinär och etolog uppfylls

Länsstyrelsen hänvisar till Offentlighets- och sekretesslagen rörande att handlingen lämnas ut i maskat skick. ”Ärendet 282-38753-2018 lämnas ut i maskerat skick med stöd av 30 kap 23 § OSL jft med 9 § OSF och 30 p bilagan till OSF”.

Däremot är det inte maskat hur minkfarmaren dödar minkarna. I kontrollrapporten står det: ”Avlivningslådan fylls med koldioxid innan minkarna släpps ner. Du brukar släppa ner ca 35 honor respektive 25 hanar i lådan vid avlivning och du upplever att det går mycket snabbt för minkarna att förlora medvetandet och dö.

Foto: Länsstyrelsen Skåne

– Hela pälsindustrin bygger på djurförtryck, lidande och död. Minkarna hålls instängda i minimala nätburar där de inte har någon möjlighet att bete sig naturligt – sedan gasas de ihjäl och flås när de är omkring sex månader gamla. Vi har själva sett det enorma djurplågeri minkarna utsätts för då vi dokumenterat en stor del av landets minkfarmer. Det är på tiden att de omkring 45 minkfarmer som finns kvar i Sverige stängs för gott, säger Malin Gustafsson. 

Djurrättsalliansen har tidigare dokumenterat den aktuella farmen. Här under kan du se en del av vårt film- och bildmaterial från farmen.

Mer av vår dokumentation från svenska minkfarmer kan du se på sidan Sveket mot minkarna. 

Fler nyheter
Djurrätt

Vi fyller 19 år – delta i blixtkampanj för djuren!

Djurrättsalliansen firar 19 år. Hur gammal är du? Delta i vår födelsedagsinsamling genom att swisha din ålder. Är du 38 år? Swisha 38 kronor!

Läs mer
Sverige

14 år av anmälningar innan hundar på kennel omhändertogs

Ett omfattande djurplågeri på en hundkennel i Linköping uppdagades i augusti. Detta efter att länsstyrelsen i Östergötland fått in en orosanmälan. Men det här var inte första gången som myndigheten fick larm om vanvård rörande kenneln. Anmälningar om misstänkt djurplågeri har kommit in under 14 års tid.

Läs mer
Djurförsök

Hjärtskärande film inifrån anläggning som föder upp hundar till djurförsök

En film tagen av en visselblåsare visar den plågsamma verkligheten för hundar som utnyttjas i djurförsök. Filmen är från det amerikanska företaget Marshall BioResources som föder upp hundar till djurförsök. Beaglevalpar ”tränas” att bära inhalationsmasker innan de säljs vidare till djurförsökslaboratorier där de utnyttjas i olika toxikologiska tester.

Läs mer