Köttindustrin

Ny dokumentär om norska grisfabriker

För att ta reda på hur den norska grisindustrin ser ut har norska Norun Haugen arbetat undercover på 13 olika grisfabriker under fem års tid. Det hon fann på fabrikerna är nu en del av dokumentären “Griseindustriens hemmeligheter, som sänts på norska NRK Brennpunkt. 

– Att vara med dessa grisar har visat mig hur smarta, nyfikna och sociala de faktiskt är och då blir det extra starkt att stå mitt i det här och se hur dessa djur faktiskt lever . Det är ännu värre än jag trodde”, säger Haugen i dokumentären. Se dokumentären här. 

Precis som i Sverige argumenteras det i Norge att landet har en av de strängaste djurskyddslagarna i världen. Trots detta visar de dolda inspelningarna hur grisarna blir utsatta för våld med både slag och sparkar. Dokumentationen visar även sjuka och skadade djur som grisbönderna låter självdö i ett utdraget lidande samt smågrisar som kastreras utan bedövning – något som bryter mot norsk lagstiftning.

Foto: Piraya Film / NRK Brennpunkt

I dokumentären visas även en sugga som gått med ett obehandlat sår under flera dagar. När bonden till slut väljer att döda henne försöker han få det sjuka djuret att flytta sig med våld och med hjälp av en olaglig elektrisk drivstav. Bonden berättar även att han ofta dödar sina smågrisar genom att slänga dem i golvet eller in i väggen och låter dem sedan dö på betonggolvet.

Foto: Piraya Film / NRK Brennpunkt

Dokumentationen från de 13 grisfabrikerna visar ett tydligt mönster av rutinmässigt användning av våld och att djuren ses som produkter istället för levande individer.

Foto: Piraya Film / NRK Brennpunkt

Norges myndighet för livsmedelssäkerhet, Mattilsynet, medger att det som filmats med dolda kameror inom den norska grisindustrin är något som de själva aldrig skulle kunna ta reda på med de metoder som de använder idag.

Den här dokumentationen visar att norsk grisindustri inte skiljer sig från hur det ser ut i Sverige. Redan2009 avslöjade Djurrättsalliansen för första gången den svenska grisindustrin. Under två år dokumenterade Djurrättsalliansen över 100 grisfabriker runtom i Sverige. Sedan vårt första avslöjande har vi ett flertal gånger släppt ny dokumentation som en ständig påminnelse om det djurplågeri som pågår här och nu inom grisindustrin. Se vårt unika bild- och filmmaterial från svenska grisfabriker och läs mer om svensk grisndustri på sidan Ett liv som gris. Djurrättsalliansen har även arbetat undercover på svenska slakterier för att allmänheten med egna ögon ska se hur djur dödas på löpande band inom svensk livsmedelsindustri. Se vår dokumentation på vår sida Dödsfabriken.

Foto: Djurrättsalliansen

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer