Äggindustrin

Manifestation vid Sveriges största äggkläckeri

Måndagen den 17 juni kunde Djurrättsalliansen avslöja att Sveriges största kläckeri inom äggindustrin, Gimranäs AB, fortsätter att hålla stora mängder djur i olagliga burar. Detta sker framför ögonen på myndigheterna som hittills inte har agerat. Läs mer här.

För att uppmärksamma fallet anordnade Djurrättsalliansen en fredlig manifestation i form av en symbolisk avspärrning vid ett av de två djurstall där de olagliga bursystemet används. Manifestationen anordnades i hopp om att djurstallarna ska stängas ner. Burarna borde vara tomma, men det är de inte och genom avspärrningen uppmanade vi och krävde att myndigheterna bör agera och vidta åtgärder gentemot företaget. Djurrättsalliansen polisanmälde även Gimranäs AB för djurplågeri och har även gått ut med att vi erbjuder oss att hjälpa till att omplacera så många som möjligt av djuren vid ett omhändertagande.

Media uppmärksammade manifestationen och var på plats. Här kan du höra en intervju Djurrättsalliansens talesperson gjorde med P4 Sjuhärad.

Här går det att läsa en artikel i Nyhetsmagasinet Syre.

Här går det att läsa en artikel om manifestationen i Borås Tidning.

Det gjordes även en livesändning under avspärrningen, som går att se på Djurrättsalliansens Facebook-sidaMitt under vår livesändning kom VD:n för företaget Gimranäs körandes i en skåpbil rakt mot de personer som var på plats från Djurrättsalliansen. En representant för organisationen stod med ryggen mot bilen och VD:n körde medvetet rakt mot personen och de övriga som stod uppställda i manifestationen. Lyckligtvis kom ingen till skada, men händelsen visar på att företages VD inte verkar ha särskilt stor respekt för liv oavsett om det är människor eller andra djur. Händelsen kommer att polisanmälas.

Händelsen kommer att polisanmälas och går att se i slutet av denna livesändning

Gimranäs AB har sedan november 2018 haft kännedom om att burarna inte får användas, men har ignorerat detta och fortsatt att sätta in djur i de olagliga burarna. I april 2019 kom Jordbruksverkets beslut att inte godkänna bursystemet då det anses ha stora och betydande brister ur djurskyddssynpunkt. Beslutet är överklagat av Gimranäs AB och ligger just nu hos förvaltningsrätten i Jönköping. Länsstyrelsen i Västra Götaland har till media uppgett att de arbetar med ärendet och att ett beslut ska komma inom kort. Djurrättsalliansen kommer att följa upp och fortsätta rapportera om fallet.

Här syns de två djurstallar där det olagliga bursystemet används.

Gimranäs AB föder upp omkring hälften av alla värphönor till svenska hönserier och är ett centralt företag inom den svenska äggindustrin. Förra året släppte Djurrättsalliansen bild- och filmmaterial från några av företagets andra djurstallar. Se här under.

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Kontakta länsstyrelsen i Västra Götaland och uppmana dem att agera i ärendet rörande de olagliga burarna som används av Gimranäs AB. Burarna får inte användas och djurstallarna bör därför vara tomma. Uppmana länsstyrelsen att omhänderta djuren som sitter i det olagliga bursystemet och informera gärna om att Djurrättsalliansen erbjuder sig att hjälpa till att omplacera så många som möjligt av djuren i kärleksfulla hem. Uppmana även länsstyrelsen att vidta åtgärder gentemot företaget som upprepade gånger brutit mot lagstiftningen utan påföljd. Tänk på att vara saklig och hålla god ton, hot och hat hör inte hemma i vår kamp för djurens rättigheter.

Kontakt länsstyrelsen Västra Götaland:

E-post: vastragotaland@lansstyrelsen.se

Telefon: 010-224 40 00 (be att få tala med en djurskyddsinspektör)

🐾Sprid och dela vårt avslöjande så att fler får upp ögonen för djurens verklighet i Sverige.

🐾Stöd vårt arbete så att vi kan fortsätta granska, dokumentera och avslöja djurens situation. Läs mer här. 

🐾Var inte en del av djurförtrycket – välj veganskt! För tips och inspiration till en djurvänlig livsstil – läs vårt häfte ”Du kan göra skillnad”.

Djurrättsalliansen arbetar för alla djurs rättigheter och mot alla former av djurförtryck. Vi anser att alla former av djurutnyttjande är oetiska och att alla djur är kännande individer som borde ha rätt till sina egna liv och inte ses som mat, försöksobjekt, kläder eller underhållning. Det är därför inte försvarbart att utnyttja, förtrycka, massuppföda och/eller döda djur på löpande band, som sker inom exempelvis livsmedelsindustrin. Vi anser därmed att det som sker även inom lagens ramar är oetiskt och oförsvarbart. Hade det aktuella kläckeriföretaget följt lagstiftningen hade vi tyckt att det var lika fel – det är alltså inte själva lagbrotten som är det grundläggande problemet. Men det här är ett fall där vi ser en möjlighet att faktiskt stänga ner två djurstallar och därmed förhindra att enorma mängder individer tvingas leva sina liv i burarna och därefter dödas.

Fler nyheter
Mjölkindustrin

Avslöjad mjölkgård fortsätter bryta mot djurskyddslagen

I september avlivade länsstyrelsen flera kor på en mjölkgård i Västerbotten, med motiveringen att det var uppenbart att djurhållaren själv inte skulle hjälpa de sjuka och skadade djuren. Trots det fick lantbrukaren fortsätta verksamheten. Fyra månader senare ser situationen för korna på gården likadan ut; de är magra, smutsiga och vanvårdas. 

Läs mer
Päls

Sista pälsdjursfarmen i Norge stängd

2018 kom det glädjande beskedet att Norge beslutat att förbjuda pälsdjursfarmer och att alla farmer skulle avvecklas till 2025. Nu har den sista farmen stängt ner.

Läs mer
Köttindustrin

Två år sedan vårt avslöjande stängde ett slakteri

Nu har det gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet offentliggjordes kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor, vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Läs mer