Djurförsök

Djurskyddslagstiftningen har inte följts på Göteborgs universitet

Länsstyrelsen i Västra Götaland utreder just nu om det finns skäl att besluta om ett föreläggande eller förbud enligt 26 § djurskyddslagen. I en rapport myndigheten skrivit efter en kontroll på EBM vid Göteborgs universitet den 19 februari i år där de kontrollerade djurhållningen på kattavdelningen konstaterade länsstyrelsen att djurskyddslagstiftningen delvis inte har följts.

På avdelningen hölls fyra katter, varav två (Grollan och Bullen) användes i försök enligt länsstyrelsen. De andra två katterna (Blyger och Minimåns) hölls som sällskapskatter. Som en del av försöket katterna ingår i får de bland annat elektroder inopererade i huvudet. Katterna har gått länge i försök för att säkerställa att elektroderna inte ger biverkningar. Katterna har dock hållits på anläggningen i drygt 2,5 år efter sista operation då mätutrustningen lossnade, vilket länsstyrelsen bedömer är en onormalt långt tid för observation.

Göteborgs universitet tillåter inte fotografering av katterna som finns där. Bilden föreställer katten Robert som varit med om ett liknande försök på ett universitet i USA. Han har räddats och omplacerats.

Länsstyrelsen bedömer att det etiska godkännandet inte har följts och att slutpunkten för försöket har överträtts. I det etiska godkännandet står det att ”katten går max ett år i försöket räknat från första operationsdag och avlivas efteråt”. Vid kontrollen uppgav en av universitets veterinärer att ingreppet som kallas Op3 inte utförts på katterna och att de därmed inte har behövt avlivas. Vid telefonsamtal med försöksledaren den 21 mars 2019 framkom det dock att det endast var Op3 som utförts (inte ingreppen som kallas Op1 och Op2). Oavsett är inget av dessa scenarion angivna någonstans i det etiska godkännandet och det blir därmed otydligt vad för slutpunkt som ska gälla. Ett sådant avsteg från det etiska godkännandet innebär att den etiska nämnden fattat beslut på felaktig information. Sedan har det framkommit att den andra operationen som utfördes den 25 december 2016 på Grollan och den 24 april 2017 på Bullen inte ingått i det etiska godkännandet. Operationen utfördes enligt journalen och försöksledaren på grund av att mätutrustningen (”hatten”) lossnade. Komplikationer av en försöksåtgärd ska fångas upp under slut- och/eller avbrytningspunkterna. I och med att endast delar av det etiska godkännandet har utförts och en operation gjorts utanför det etiska godkännandet överväger länsstyrelsen att förelägga Göteborgs universitet enligt 26 § djurskyddslagen.

Beskrivning av ingreppen. Från ansökan till den djurförsöksetiska nämnden.


Katterna har även vid ett flertal tillfällen behandlats med antibiotika utan att det beskrivits varför behandlingen satts in. Det ska i journalerna anges orsak till varför katterna har behandlats med antibiotika. Det blir därmed inte tydligt om antibiotikan getts i förebyggande syfte eller i samband med en infektion. Den enda komplikation som enligt etiska godkännandet får behandlas med antibiotika är infektion kring cementkanterna. Länsstyrelsen bedömer att orsak till behandling ska framgå av journalen.

Djurrättsalliansen har fått information från Göteborgs universitet att alla försök på katterna upphört 2017. I en intervju med SVT i april får avdelningschefen på EBM frågan om i vilken omfattning använder Göteborgs universitet använder sällskapsdjur i djurförsök. Deras svar är ” Väldigt, väldigt lite, det är några enstaka försök. Under 2019 har vi hittills haft sex hundar och två katter i försök. Det ska ställas i proportion till de cirka 20 000 gnagare vi har på EBM i nuläget.” Trots att universitetet sagt att inga katter använts i djurförsök sedan 2017 säger de ändå att de har två katter i försök 2019.

Djurrättsalliansen anser att alla fyra katter som hålls på EBM ska omplaceras i nya hem, något Göteborgs universitet sagt att de ska göra.

Fler nyheter
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer
Päls

Idag slutar NK sälja päls

Från och med den 1 mars 2023 är Nordiska Kompaniet (NK) pälsfria. Beslutet om att sluta sälja produkter med päls från djur kom under förra året. Djurrättsalliansen, som tidigare arbetade för att NK skulle ta ställning i frågan, hoppas att en pälsfri modeindustri inte är allt för långt bort. 

Läs mer