Päls

250 000 färre minkar dödade på svenska minkfarmer under 2017

Djurrättsalliansen kan nu avslöja att svensk pälsindustri fortsatt blir allt mindre. På bara två år har antalet dödade minkar på Sveriges 50-tal minkfarmer nästan halverats.

Sveriges minkfarmer blir allt färre och dessutom sjunker antalet minkar som dödas årligen på farmerna drastiskt. År 2015 dödades 1,2 miljoner minkar i Sverige och året efter sjönk den siffran till 900 000 minkar, en minskning med 25 procent. Djurrättsalliansen kan nu avslöja att siffran sjunkit ytterligare under 2017, till 650 000 minkar som dödats på svenska minkfarmer. Det är en ytterligare minskning med närmare 28 procent.

Från 2015 till 2017 minskade antalet dödade minkar på svenska minkfarmer med nästan 46 procent. Enligt en prognos från Kopenhagen Fur är det en nedåtgående trend för den globala minkproduktionen. Världsproduktionen har fallit sedan 2014 och förväntas minska med 18 procent mellan 2017 till 2019.

Svensk minknäring exporterade 2013 minkskinn till ett värde för ungefär 1 000 000 000 kronor – företrädesvis till Kina. Den siffran har till 2017 sjunkit till ungefär 34 000 000 kronor. Redan under 2018 kunde Djurrättsalliansen avslöja att det enbart fanns ett 50-tal minkfarmer kvar i Sverige.Den siffran har även den bekräftats. Minkfarmerna är koncentrerade till Blekinge, Östra Skåne, Skaraborgstrakten och mellersta Småland. Omkring hälften av alla minkfarmer finns på Listerlandet i Blekinge. Branschorganisationen Svensk mink verkar själva osäkra på hur många minkfarmer det finns i Sverige. På deras hemsida uppger de både antalet 79 och 72 minkfarmer och i en sändlista till Jordbruksverket från 2017 över alla minkfarmer anslutna till Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund/Svensk mink har de listat 51 minkfarmer. Djurrättsalliansen har kontaktat länsstyrelserna och kan konstatera att de har vetskap om 54 aktiva minkfarmer i Sverige. Då finns det ändå tveksamheter kring ett par av farmerna huruvida de fortfarande är aktiva eller någonsin startat upp sin verksamhet. Om det skulle finnas ytterligare ett 30-tal aktiva minkfarmer, som Svensk mink påstår, innebär det att de drivs olagligt.

– Det är färre minkar som dödas och allt fler farmer som upphör med sin verksamhet. Tiden är inne att stänga minkfarmerna en gång för alla och för det krävs att politikerna tar sitt ansvar och förbjuder dem, som så många andra europeiska länder redan gjort, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har upprepade gånger kunnat avslöja minkarnas verklighet på svenska minkfarmer. Bilder och filmer går att se på Djurrättsalliansens kampanjsida Sveket mot minkarna. 

Vi kämpar för att alla minkfarmer ska stängas. Hjälp oss att visa att vi är många som tycker det genom att skriva på vår protestlista. Skriv under här!

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer