Päls

Nu föds hundratusentals minkar på Sveriges minkfarmer – dödas i slutet av året

Nu i maj föds minkvalparna på Sveriges 50-tal minkfarmer. De kommer bara att leva fram till slutet av året då de kommer att gasas ihjäl och flås – för att vi människor vill tjäna pengar på och klä oss i deras päls. Omkring 900 000 minkar dödas årligen inom svensk pälsindustri.

Varje hona föder en kull på snitt fem valpar. Under de första veckorna är valparna beroende av sin mammas omsorg, men omkring 20 procent dör innan de ska separeras från mamman och sättas i andra burar. Bitskador och kannibalism är en del av verkligheten för djuren och en del dör av sekundärinfektioner efter bitskador orsakade av syskon i samma bur. De har ingen chans att gå undan eller kommunicera normalt i buren och de ger sig på varandra vilket orsakar bitskador. Skadorna blir allvarliga och veckor av upprepade bitskador och uppfläkta sår slutar inte sällan med döden. Ibland biter honan valparna till döds i frustration, vissa fastnar i nätgolvet, andra fryser ihjäl eller drabbas av sjukdomar. 

Djurrättsalliansen har dokumenterat en stor del av landets minkfarmer. Här under kan du se en del av vår dokumentation.

Minkarnas vardag i de minimala nätburarna består av trängsel, stress och frustration. Deras verklighet på minkfarmerna är långt ifrån hur deras liv i frihet ser ut. I det fria är minkar ensamlevande djur med stora revir och på de markerna kan de ha flera olika gryt som de alternerar mellan. De spenderar även en stor del av sin aktiva tid i vatten där de simmar och jagar.

Hur kan vi göra så här mot andra individer? Hur kan detta djurplågeri och djurförtryck vara lagligt? Djuren kan inte leva utan sin päls – vi kan. Vi människor har ingen rätt att utnyttja, förtrycka och döda andra utan alla djur borde få finnas till för sin egen skull. Det är på tiden att Sverige gör det enda rätta och etiska och stänger minkfarmerna för gott!

Läs mer om vårt arbete för minkarna och se mer av vårt film- och bildmaterial från svenska minkfarmer på vår sida Sveket mot minkarna. 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Köp aldrig päls!

🐾 Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. www.sveketmotminkarna.se

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta granska, dokumentera och avslöja pälsindustrin. Läs mer på sidan Stöd oss. 

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning.

Fler nyheter
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer