Vego

Vegomässan ställs in

Organisationen Djurättsalliansen har legat i fronten för vegoarbetet i Sverige under många år. Vegomässan grundades år 2007 som den första veganska mässan i Norden. Sedan dess har intresset för både vegofrågor och mässan konstant vuxit. Mässan har nu anordnats tolv gånger, och som grundare och arrangörer har vi de senaste åren varit stolta över att Vegomässan varit Sveriges största vegoevent. Dessvärre måste vi nu meddela att årets mässa, som skulle slagit upp dörrarna den 7 september på NackaStrandsMässan i Stockholm, ställs in.

Anledningen är främst det drev som Djurrättsalliansen och Vegomässan utsatts för efter att artiklar publicerades av Göteborgs-Posten och andra medier – vilket bland annat har lett till att utställare har hoppat av mässan. Det började med att Göteborgs-Posten gjorde en granskning av djurrättsaktivisters hot och våld mot djurbönder. I samband med denna granskning publicerades artiklar där Djurrättsalliansen och Vegomässan nämndes. Göteborgs-Posten påstod att ett fåtal av de omkring 100 personer som ställer upp gratis som volontärer under själva mässdagen, på sin övriga tid – alltså inte i samband med vår verksamhet – exempelvis skulle ha hotat personer. Vi har själva inte kunnat granska dessa anklagelser då Göteborgs-Posten inte vill lämna ut sitt underlag. Vi har anmält Göteborgs-Posten till Pressombudsmannen, bland annat på grund av hur artiklarna vinklats missvisande, felaktigt och orättvist. 

Hade vi haft kännedom om att en person på sin övriga tid hade hotat någon hade hen givetvis inte varit välkommen som volontär på mässan. Detta är en självklarhet då allt arbete inom Djurrättsalliansen görs genom icke-våld. Icke-våldsprincipen är en av våra viktigaste värdegrunder och mest grundläggande riktlinjer inom organisationen, och all vår verksamhet. Det innebär att vi öppet och tydligt tar avstånd från hot, hat, våld, hot om våld och personangrepp.

Djurrättsalliansen och Vegomässan har orättvist och felaktigt fått ta konsekvenserna av, och ansvar för, vad ett fåtal enskilda personer som ställt upp gratis som volontärer påstås eller anklagas för att ha gjort på sin övriga tid. Vi anser att det är oacceptabelt att vi får stå till svars för, och sammankopplats med, handlingar vi öppet tar avstånd ifrån och som inte har något med vår verksamhet att göra. Missvisande och bristfällig journalistik har genom ”guilt by association” kopplat ihop oss med hot, hat och våld, och konsekvenserna blir nu att en positiv, inkluderande och fredlig mässa, som är till för att inspirera, ställs in. Det finns aktörer som har att vinna på att smutskasta oss och vårt arbete, och i detta fall har det gjorts med fullständigt orimliga, orättvisa och felaktiga grunder. Vi tycker att det är oerhört ledsamt och tråkigt att utställare valt att dra sig ur mässan på grund av ren smutskastning som riktats mot oss som arrangörer av mässan. Givetvis hade vi hoppats att dessa utställare av egen tidigare erfarenhet av Vegomässan, och utifrån vårt tydliga budskap om att hot och våld inte är något som accepteras inom vår verksamhet, hade varit kvar som stolta utställare och stått sida vid sida med oss mot hot och våld, oavsett vem det riktas mot. 

När vi startade Vegomässan var utbudet av vegoprodukter i livsmedelsbutiker väldigt litet och begränsat. Vårt mål var att vego skulle vara tillgängligt överallt för alla. Att det skulle vara lätt att bli vegan. Då, när få trodde att en vegansk mässa var möjlig i Sverige, satsade vi allt och lite till och visade motsatsen. Vi, vanliga människor, som brinner för en djurvänlig livsstil och vegofrågor gjorde det tillsammans med er, och det är vi så stolta över. Det kommer aldrig någon kunna ta ifrån oss. I dag tycker vi att vi har uppnått vårt mål med Vegomässan, vilket även det bidrar till beslutet om att ställa in mässan. 

Genom Vegomässan har tusentals människor under årens lopp fått upp ögonen för vego och valt en djurvänlig livsstil. Mässan har fungerat som en inspirerande mötesplats, och många vegoföretag har fötts på Vegomässan. Vi har inspirerat fler att starta liknande mässor, både i olika städer i Sverige samt i andra länder. Vi är stolta och överväldigade när vi ser tillbaka på alla dessa år! 

Djurrättsalliansen har varit längst fram i vegoarbetet under många år och utöver Vegomässan driver vi även projektet Veganutmaningen, där människor får testa på att leva veganskt under en månad, sprider häftet ”Varför vegan?” och under förra året inledde vi en universitetsturné över Sverige för att få fler studenter att välja veganskt. Att Vegomässan upphör är inte på något vis slutet, utan snarare en början på något nytt. Vi har alltid varit först med nya spännande vegoprojekt så det må vara slutet på Vegomässan i dess nuvarande form men vi är i full fart med nya idéer och tankar – så håll utkik framöver. 

Vi har gjort allt i vår makt för att rädda Vegomässan, men tyvärr gick det inte och därför har vi inget annat val än att ställa in mässan.

Vi vill passa på att tacka alla underbara volontärer under alla dessa år som gjort mässan möjlig. Vi vill tacka alla de företag som medverkat och trott på oss och på mässan. Och slutligen tack till alla fantastiska besökare vi har mött under årens lopp. 

Fler nyheter
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer