Djurförsök

Avslöjande om hundförsök i USA har lett till att försöket avbrutits

Humane Society of the United States (HSUS) kunde nyligen avslöja hur hundar plågas i djurförsök på ett av världens största kontraktforskningsföretag i USA. Under lite mer än tre månaders tid har en person från organisationen jobbat undercover på djurförsökslabbet i delstaten Michigan, USA, för att kunna visa hundarnas verklighet. Dokumentationen visar hur hundar tvångsmatas med bekämpningsmedel och utsätts för toxicitetstestning på laboratoriet. I och med HSUSs avslöjande startades en kampanj för att rädda de 36 beaglar som utnyttjats i försöket. Tusentals personer ringde företaget, myndigheter kontaktades och på mindre än en vecka samlades 300 000 namnunderskrifter in som lämnades in till Dow AgroSciences (Corteva AgriScience), det företag som beställt bekämpningsmedelstestet, där man krävde att de skulle avsluta försöket och låta de 36 hundarna leva. Företaget har nu meddelat att de valt att avbryta och avsluta försöket och HSUS vädjar nu om att de 36 hundarna ska överlämnas så att de kan omplacera dem i kärleksfulla hem. 

Foto: Humane Society of the United States

När organisationen gick ut med avslöjandet var det planerat att de 36 hundarna som utnyttjats i försöket ska dödas i juli i år. Åtta av hundarna är i en så kallad ”högdosgrupp” vilket innebär att doserna av gift kan vara så höga att hundarna dör innan juli. Men nu har alltså företaget efter avslöjandet och enorma protester valt att avsluta försöket och nu arbetas det för fullt med att få ut hundarna levande från laboratoriet. 

Här under kan du se en video med bland annat hunden Harvey, den enda hund i försöket som fått ett namn. Han var bara 5 månader när han och 22 andra hundar kom till laboratoriet.

Enligt Humane Society of the United States så används 60 000 hundar i toxicitetstestning i USA varje år och dessa djur köps in från massiva industriuppfödningar som föder upp hundar för att använda dem i forskning. Största uppfödningen har över 22 000 hundar som de säljer till laboratorier. 

Foto: Humane Society of the United States

Djurrättsalliansen har under den senaste tiden kunnat avslöja att Göteborgs universitet gör tandimplantatförsök på hundar, vilket har uppmärksammats över hela världen. Ett enormt engagemang väcktes för att rädda de sex labradorer som utnyttjades i djurförsök på Göteborgs universitet, men trots det valde universitetet att döda hundarna. Även på laboratoriet i USA så testades tandimplantat på 72 hundar som fick sina käkar kirurgiskt brutna och reparerade. 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer