Djurförsök

Debatt: Göteborgs universitet – låt hundarna leva!

Trots att det här är ett lagligt och godkänt försök som pågår i Sverige just nu har Göteborgs universitet ett val i sina händer: de kan välja att döda hundarna eller inte. Det skriver vi i Metro tillsammans med Louise Boije af Gennäs, Rickard Söderberg, Mian Lodalen och 
Lars-Åke Wilhelmsson.

Världen över engagerar sig människor för att rädda livet på sex hundar som utnyttjas i djurförsök på Göteborgs universitet. Just nu finns labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri på laboratoriet för experimentell biomedicin, EBM, på Göteborgs universitet. Tiden för hundarna rinner ut och det är nu bara dagar kvar tills de kommer att dödas. Det är ett försök där man testar tandimplantat på hundar och försöket syftar till att studera inläkningen av tandimplantat. När hundarna sövts flera gånger och trettiofem procent av deras tänder har dragits ut så dödas de.

Det var i mitten av januari som organisationen Djurrättsalliansen uppmärksammade försöket och avslöjandet väckte snabbt ett enormt engagemang för att hundarna ska få en andra chans här i livet. På bara en vecka skrev 84 232 personer under organisationens namninsamling och stod bakom uppmaningen att Göteborgs universitet ska avbryta försöket och låta hundarna leva. Avslöjandet om försöket har uppmärksammas av media internationellt och bland annat den brittiska komikern Ricky Gervais och skådespelaren Peter Egan har backat upp Djurrättsalliansens kampanj för de sex labradorerna på Göteborgs universitet. Djurrättsalliansen står redo att omplacera och rehabilitera hundarna i kärleksfulla och passande hem och bland annat Anders Bagge har erbjudit sig att adoptera en av hundarna.

Men Göteborgs universitets respons står inte på hundarnas sida och universitet har gått ut med beskedet att de inte tänker avbryta försöket och därmed döda hundarna. Hundarna kommer att dödas den här veckan och vi uppmanar nu Göteborgs universitet att tänka om och göra det enda rätta: låt hundarna leva! Trots att det här är ett lagligt och godkänt försök som pågår i Sverige just nu har Göteborgs universitet ett val i sina händer: de kan välja att döda hundarna eller inte. Även om många av de djur som utnyttjas i djurförsök dödas och detta dessutom är ett försök där delar av djurens kroppar används efter att de har dödats så har Göteborgs universitet oavsett möjligheten att låta etik, empati och respekt för andra tänkande och kännande individer gå före. Hundarna måste inte dödas och universitetet har ett ansvar som handlar om sex individers hela existens – hela deras världar.

Oavsett syfte hör hundar inte hemma i försökslaboratorium – de borde ha rätt till sina egna liv, precis som du och jag. I grund och botten handlar detta om vad vi människor oetiskt tar oss rätten att utsätta andra för i vetenskapens namn. För att inga hundar i framtiden ska utsättas för samma saker som Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri måste det till en lagändring så att djur inte ses som försöksobjekt och det måste till satsningar på djurfria metoder inom forskning och vetenskap. Engagemanget i frågan finns helt uppenbart hos allmänheten och nu hoppas vi att det även blir en fråga som engagerar våra politiker och beslutsfattare.

All förändring tar alltid sin början någonstans och Göteborgs universitet har nu valet att ta ett steg mot en mer etisk framtid. Låt hundarna leva – ingen kommer att klandra er för det beslutet.

Louise Boije af Gennäs, författare och journalist
Rickard Söderberg, operasångare
Mian Lodalen, författare
Lars-Åke Wilhelmsson, artist
Malin Gustafsson och Daniel Rolke, talespersoner för Djurrättsalliansen

Fler nyheter
Köttindustrin

Unik inblick på svenska slakterier i Djurrättsalliansens granskning

Genom att granska länsstyrelsens djurskyddskontroller på svenska slakterier, kan Djurrättsalliansen nu ge en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet. Undersökningen visar att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. 

Läs mer
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer