Sedan några år tillbaka används katter i forskning på Göteborgs universitet kring hur hjärnan med vilja kan styra motoriken i armar. För tillfället utnyttjas katterna Bullen och Grollan i försöket. Katterna kommer från en norsk gård som förser Göteborgs universitet såväl med katter som med hundar.
Etiska nämndens tillstånd medger 25 katter som under fem års tid får användas i försöken. Forskarna använder sig just av katter för att deras viljemässiga rörelser, som exempelvis att gripa efter saker, liknar människans. Katterna får en tråd inopererad runt ögat för att kunna följa ögats rörelser. Tråden löper sedan ut genom ögonvrån och sätts fast i en kontakt på huvudet. Elektrodkablar fästs i benmuskulatur som sedan även de fästs i kontakten på huvudet. Dessutom opereras nervcellselektroder in i hjärnbarken, hjärnstammen eller i delar av ryggmärgen. Katterna ges smärtlindring efter operationen och återgår i försök två till fem dagar efter operationen. Katternas ögon kan bli irriterade och dra ihop sig efter operationen. Djuren deltar sedan tre till sex gånger i veckan cirka 30 minuter per gång i studierna. För att katterna ska agera matas de innan första målet på dagen med annan mer smakrik mat för att locka dem att delta. Katterna uppges ha en miljö som en huskatt med berikad innemiljö och möjlighet till daglig utevistelse. Forskningsledaren hävdar att “katterna medverkar frivilligt och engagerat i försöken.” Katterna utnyttjas under ett år i det försöket för att sedan dödas.
Grollan och Bullen är i nuläget de enda katterna som används i djurförsök vid Göteborgs universitet. Grollan är fem år gammal. Hon föddes på Løken gård i Norge och när hon var en kattunge anlände hon till Göteborgs universitet. Bullen kommer från samma uppfödning och han är en kastrerad hankatt som är fyra år gammal. De har sedan de anlände används i flera olika försök. Løken gård är en ökänd uppfödning av djur till djurförsök som djurvänner i åratal försökt stänga.
Djurrättsalliansen anser att man bör satsa på djurfria metoder och djurfri forskning och lämna djuren ifred. Djurrättsalliansen är emot allt utnyttjande av djur – oavsett om det är labradorer, grisar, katter, kaniner, marsvin eller möss som blir utsatta. Här kan du läsa mer om djurförsök i Sverige.
Djurrättsalliansen har även uppmärksammat ett djurförsök på Göteborgs universitet där labradorer utnyttjas för att testa hur tandimplantat orsakar inflammation och nedbrytning av ben. Läs mer här.
KÄLLOR:
ANSÖKAN TILL ETISKA NÄMNDEN
Uppgifterna ovan är från den ansökan forskningsledaren vid Göteborgs universitet lämnat in Jordbruksverket för granskning i etiska nämnden i februari 2015 med diarienr 14/2015 som kan begäras ut från Jordbruksverket. I denna pdf går det att läsa beslutet och godkännande av försöket samt beskrivning av försöket: Ansökan 14/2015
FÖRSÖKSJOURNALER