Under 2018 har länsstyrelsen i Västra Götaland gjort inspektioner på tre av länets minkfarmer. Djurrättsalliansen har begärt ut samtliga kontrollrapporter och där framgår det att alla kontroller var föranmälda och de gjordes under oktober och november i år. Vid alla tre inspektioner uppmärksammades brister. I varje rapport går det att läsa: ”Vid kontroll av er verksamhet uppmärksammade länsstyrelsen att djurskyddslagstiftningen inte har följts”.
Men sedan möts vi av sidor med maskerad text där det inte går att utläsa vilka brister som länsstyrelsen hittat vid inspektionerna. Även information som exempelvis hur många minkar som finns på farmerna är dolt.
Länsstyrelsen i Västra Götaland döljer information och brister i rapporterna med den här motiveringen:
”Vi har gjort en sekretessprövning och har tagit bort adress till farmen samt antalet djur och burplatser, brister och övriga uppgifter om affärs- och driftförhållanden med stöd av 21 kap. 3 § och 30 kap. 23 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
– 21 kap. 3 §: Möjligt att sekretessbelägga uppgift om adress, telefonnummer, e-postadress eller liknande uppgifter (t.ex. platsen för minkfarmen). Dock inte uppgift om namn, personnummer och fastighetsbeteckning.
– 30 kap. 23 §: Möjlighet att sekretessbelägga uppgift om affärs- och driftförhållanden (t.ex. ritningar över anläggningen, närmare uppgifter om verksamheten drift etc.)”.
Vår tolkning är att länsstyrelsen anser att farmerna kan drabbas ekonomiskt om information eller bilder på bristerna kommer ut. Vad är annars anledningen att dölja bristerna? Vi anser såklart att det ligger i allmänhetens intresse att få insyn. I och med att vi inte vet vilka brister som uppmärksammats kan vi inte heller kontroller åtgärderna. Därmed vet vi inte om dessa brister bara får fortgå. Djurrättsalliansen har begärt ett överklagningsbart beslut.
– Länsstyrelsen sätter helt uppenbart pälsindustrins intressen främst genom att dölja de brister som uppmärksammats. Det är absurt att en kontrollmyndighet skyddar verksamheter som helt uppenbart bryter mot lagstiftningen, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Det framgår av rapporterna att länsstyrelsen kommer att göra uppföljande kontroller för att se att bristerna åtgärdats. Enligt länsstyrelsen är de uppföljande kontrollerna i nuläget inte gjorda. Länsstyrelsen i Västra Götalands län uppger även att det nu finns 12 minkfarmer kvar i länet.
Vad som glädjande nog framgår av rapporterna är att det verkar som att åtminstone två av de tre inspekterade farmerna kommer att stänga efter det att djuren har dödats. I den ena rapporten står det att ”Inga minkar kommer att finnas kvar på fastigheten efter månadsskiftet november/december.” och i en andra framgår det att ”I samband med årets pälsning kommer samtliga minkar…(maskat)”.
– Varje stängd minkfarm är en seger men vi är inte i mål förrän alla minkfarmer är stängda och inga djur föds upp och dödas för deras päls, säger Malin Gustafsson.
Tidigare i år granskade vi den svenska pälsindustrin och kunde avslöja att antalet minkfarmer är betydligt färre än det antal industrin själva uppger.Vi kunde även visa att allt färre minkar dödas på svenska minkfarmer. Djurrättsalliansen har även dokumenterat en stor del av landets minkfarmer och våra bilder och filmer går att se på vår sida Sveket mot minkarna.
Här kan du skriva på vår protestlista för att stänga minkfarmerna.