Djurförsök

9 år sedan vi räddade aporna Bacill, Bacillusk och Baloo

De tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo föddes på en försöksdjursanläggning i Israel innan de skickades till Sverige 2003 för att utnyttjas i djurförsök på Astrid Fagreus Laboratorium vid Karolinska Institutet i Solna. Under sommaren 2009 bestämdes det att trion inte längre skulle vara kvar i försök utan istället dödas. Då inledde Djurrättsalliansen en kampanj för att rädda de tre aporna vilket vi lyckades med i december 2009. Så idag för nio år sedan fick de en tidig julklapp då de flögs till en djurfristad i England. Där lever de sina liv än idag. På bilden här under ser du när de för första gången i sina liv fick en julklapp, bara dagar efter att de räddades. Varje räddat liv är en seger och vi glädje idag över alla de år som Bacill, Bacillusk och Baloo har levt utanför djurförsökslaboratoriets väggar.

Det finns alternativ till väldigt många djurförsök i dagsläget och Djurrättsalliansen arbetar för att få ett stopp på djurförsöken. Astrid Fagreus Laboratorium är det enda laboratoriet i Skandinavien som fortfarande använder apor i djurförsök och i nuläget finns 63 apor som används i olika typer av experiment i djurförsökslaboratoriet. Även andra djur som råttor, kaniner, möss, fåglar, marsvin och grisar används på samma anläggning. Här kan du läsa mer om djurförsök på apor.

Här kan du se fler bilder på Bacill, Bacillusk och Baloo i deras hem på djurfristaden Lakeview Monkey Sanctuary i England.

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer