Djurförsök

Jordbruksverket avslår dispensansökningar från försöksdjursfarm

I över 30 år har Lidköpings kaninfarm fött upp kaniner och marsvin till djurförsök. Djuren säljs till flera svenska universitet samt till laboratorier i Norge, Finland och Danmark. De har tillstånd att varje år föda upp 2 500 marsvin och 2 500 kaniner till djurförsök. Djurrättsalliansen har tidigare avslöjat att farmen under augusti i år fick ett föreläggande av länsstyrelsen i Västra Götaland med stöd av §26 i djurskyddslagen. Föreläggandet gäller 19 punkter som måste åtgärdas. Om detta inte görs så kommer länsstyrelsen att vidta ytterligare åtgärder, som att omhänderta djuren och ge farmen djurförbud. Detta efter en inspektion som länsstyrelsen gjorde i mitten av juni i år då en rad brister och lagbrott uppmärksammades. 

Efter länsstyrelsens inspektion har Lidköpings kaninfarm skickat in två ansökningar om dispens till Jordbruksverket. De har ansökt om dispens från kravet på grovfoder till kaniner samt dispens från kravet på måttbestämmelserna för burar för kanin. Jordbruksverket har nu valt att avslå båda ansökningarna med hänvisning till bland annat 4 § djurskyddslagen (1988:534) att djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

Jordbruksverket fastslår att burarna är alldeles för små och ”att hålla djur i för små utrymmen innebär en väsentlig påverkan för djurens välfärd. Utrymmen där djur halls ska vara tillräckligt stora för att dels kunna tillgodose djurens behov av rörelse, samt kunna möjliggöra att berikning för djurens sätts in. Att du under lång period använt dig av för små utrymmen till dina djur är inte förenligt med en god djurvälfärd eller med SJVFS 2017:40

De skäl som Lidköpings kaninfarm uppger för att få ha olagligt små burar är:

• farmarens ålder

• en starkt minskad försäljning

• att verksamheten bedrivits i nuvarande burar i 30 år med bra resultat

• att det inte är ekonomiskt möjligt att bygga nytt

• att det är etniskt rätt att institutionerna köper försöksdjur uppfödda i Sverige

• att vid import av försöksdjur utsätts djuren för långa transporter som är mycket påfrestande för kaniner som är speciellt känsliga för stress

Kontrollerna av anläggningen har varit extremt få, men redan 2012 kunde länsstyrelsen konstatera brister i djurhållningen, som att det inte fanns tillräcklig miljöberikning eller tillgång till hö. Det saknades då även någon form av botten i burarna och kaninerna satt direkt på nätet i burar som var alldeles för små. Länsstyrelsen gjorde då aldrig någon uppföljning av dessa brister som uppmärksammades. I mitten av juni i år utfördes en ny inspektion av länsstyrelsen som återigen kunde konstatera flera brister och lagbrott på farmen. I kontrollrapporten står det att ”samtliga djur bedömdes hållas i en mycket torftig miljö som inte erbjöd tillräckligt komplexitet eller gav djuren möjlighet att bete sig naturligt”. Bland annat så hölls kaninerna i för små burar, utan upphöjt område och burarna bestod enbart av nät. Både bullernivån och ammoniakhalten var för höga och anläggningen saknar rutiner kring hygien, skötsel och sjukdomsutbrott. Kaninerna avlivas även med koldioxid, vilket inte är tillåtet. Både marsvin och kaniner saknar tillgång till grovfoder som till exempel hö.

Efter att Djurrättsalliansen kunnat avslöja att Lidköpings kaninfarm i Hasslösa fått ett föreläggande på 19 punkter av länsstyrelsen i Västra Götaland har vi kontaktat alla laboratorier och universitet vi känner till som köper in djur från farmen för att informera dem om detta. Resultatet är att flera kunder till farmen har valt att införa tillfälliga köpstopp av djur eller helt bryta kontakten med farmen.

Djurrättsalliansen anser att länsstyrelsen bör utfärda förbud och omhänderta djuren då de har lagstöd för det med tanke på alla de brister och lagbrott som uppmärksammats. Farmen bör stängas omgående. Vi är även beredda att rädda och omplacera så många som möjligt av djuren vid ett omhändertagande av djuren som finns på farmen.

Här är farmen där 2500 kaniner och 2500 marsvin årligen föds upp för att utnyttjas i djurförsök. Foto: Djurrättsalliansen

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer