Sverige

Seger: Massuppfödning av djur stängs efter vårt avslöjande

Djurrättsalliansen har tidigare avslöjat en olaglig massuppfödning av råttor och möss utanför Uppsala. I samband med vår granskning anmälde vi företagets anläggning till länsstyrelsen Uppsala län som utförde en inspektion i september i år. Resultatet vid inspektionen var skrämmande; en olaglig och omfattande uppfödning av djur med en lång rad brister. Nu har länsstyrelsens beslut i ärendet kommit och företagets ägare får förbud att föda upp gnagare för försäljning och även förbud att hålla gnagare på den aktuella anläggningen. Förbudet gäller från och med den femte dagen efter delgivningsdatum och förenas med ett vite på 10 000 kronor per kalendervecka som någon av de två förbuden överträds. Ägaren till företaget är i nuläget inte delgiven. Länsstyrelsens förbud gäller omedelbart även om beslutet överklagas.

– Tack vare vår granskning har vi lyckats stänga ner en omfattande uppfödning av djur, vilket är fantastiskt. Det är en stor seger att inga fler djur kommer att behöva leva under miserabla förhållanden och sedan dödas på just den här anläggningen, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

I beslutet framgår det inte vad som kommer att ske med de djur som för nuvarande finns på anläggningen. På vår fråga varför djuren inte omhändertas svarar länsstyrelsen:Länsstyrelsen kommer att kontrollera att beslutet följs. Om det inte följs kan Länsstyrelsen komma att fatta nya beslut enligt djurskyddslagen”. Med det fattade beslutet tar länsstyrelsen inget ansvar för de djur som finns på anläggningen just nu.

– Utöver att djuren föds upp helt utan tillstånd uppmärksammade länsstyrelsen även en lång rad brister i djurhållningen på anläggningen och det rimliga vore att omhänderta djuren i samband med ett förbud. Det är anmärkningsvärt att det inte skett, säger Daniel Rolke.

Djurrättsalliansen har informerat länsstyrelsen att vi vill rädda och omplacera så många som möjligt av djuren vid ett omhändertagande och att vi anser att djuren bör omhändertas.

Stöd vårt arbete för djuren och hjälp oss fortsätta att granska, stänga ner fler djuruppfödningar och rädda djur. Här blir du enkelt månadsgivare via betalkort. Stort tack för ditt stöd – det räddar liv!

Här under kan du se länsstyrelsens bilder från inspektionen som gjordes i september. Foto: Länsstyrelsen Uppsala län.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer