Sverige

Djurrättsalliansen: Stäng massuppfödningen och låt oss rädda djuren

Nyligen kunde Djurrättsalliansen avslöja en olaglig massuppfödning av råttor och möss utanför Uppsala. Djuren säljs som föda till reptiler och företaget som föder upp djuren upphörde enligt dem själva med all djuruppfödning för tio år sedan. Vilket Djurrättsalliansens granskning visat varit en ren lögn. Djurrättsalliansen anmälde företagets anläggning till länsstyrelsen Uppsala län som i september i år på grund av anmälan gjorde en oanmäld inspektion. Resultatet är skrämmande, en olaglig massuppfödning av djur med en lång rad brister. Här kan du läsa mer om vår granskning och vad som upptäcktes under inspektionen.

Bilderna visar hur det har sett ut tidigare på uppfödningen. Skickade anonymt till Djurrättsalliansen.

Efter djurskyddskontrollen skickade länsstyrelsen en så kallad underrättelse inför beslut till företaget. Där framgår det att länsstyrelsen efter kontrollen utreder om det finns skäl att besluta om föreläggande och/eller förbud enligt 26 § djurskyddslagen så att de uppmärksammade bristerna i djurhållningen åtgärdas. Företaget fick till den 15 oktober på sig att yttra sig i ärendet, vilket de inte har gjort. Till Djurrättsalliansen uppger länsstyrelsen att de för närvarande handlägger ärendet och inte kommer att lämna några redogörelser innan handläggningen är klar, men att de kommer att agera så att djurskyddslagens krav blir uppfyllda.

Bollen ligger nu hos länsstyrelsen Uppsala län, som har möjlighet att utfärda förbud. Djurrättsalliansen menar att djuruppfödningen bör stängas omgående och vi har även informerat länsstyrelsen att vi är beredda att rädda och omplacera så många djur som möjligt vid ett omhändertagande.

Bilderna visar hur det har sett ut tidigare på uppfödningen. Skickade anonymt till Djurrättsalliansen.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer