Päls

Fyra år sedan vi stängde Sveriges sista chinchillafarm

Idag firar Djurrättsalliansen en av alla våra segrar då det är fyra år sedan vi lyckades stänga Sveriges sista chinchillafarm för pälsproduktion. Detta efter av vi hade bedrivit en intensiv kampanj mot farmen. Samtidigt lyckades vi rädda alla de 243 chinchillor som fanns på farmen.

Den 17 oktober 2014 stängdes Sveriges äldsta och sista chinchillafarm. Farmen hade då i omkring 50 år fött upp och dödat chinchillor för deras päls. Det var en farm som under åratal kritiserats av djurrättsrörelsen. Djurrättsalliansen bedrev en intensiv kampanj för att farmen skulle stängas och chinchillorna räddas. Slutligen begärde länsstyrelsen att djurens skulle omhändertas då de hittat många brister på farmen som aldrig åtgärdats. Under en oanmäld inspektion i april 2014 uppmärksammade länsstyrelsen följande brister:

  • ventilation saknades/var otillräcklig
  • insläpp av dagsljus saknades
  • en godkänd förprövning saknades
  • burarna var olagliga då de var för små
  • farmaren saknar utbildning
  • bolådor med material saknades
  • hyllor saknades i burarna
  • farmaren hade ingen veterinärkontakt
  • farmaren använde polygamkragar på djuren vilket anses som mycket plågsamt. Det är en stålkrage som fästs på chinchillorna för att hindra honan att lämna buren, medan hanen kan passera mellan flera honors burar.

Något som även underlättade för länsstyrelsen att agera var att nya föreskrifter gällande hur chinchillor får hållas trädde i kraft i januari 2014. Föreskrifterna innebar bland annat nya burmått, vilket den aktuella farmen inte följde.

Vid omhändertagandet av djuren fann polisen 243 chinchillor vid liv, som kunde räddas och överlämnas till Djurrättsalliansen för omplacering och rehabilitering. Alla avelshonor hade en hård stålkrage runt halsen för att de inte skulle kunna ta sig in i varandras burar och många av kragarna hade växt fast i huden eller satt så hårt att djuren blödde.

Redan efter fyra dagars hårt arbete hade Djurrättsalliansen omplacerat samtliga 243 chinchillor i hem för att ge dem en andra chans här i livet. I hem där de nu får leva sina liv och får möjlighet att vara ute och springa runt, hoppa och få en massa kärlek. Många av de honor som räddades från farmen var dräktiga och födde senare ungar så i slutändan räddades över 300 chinchillor från liv och död inom pälsindustrin.

 

En av poliserna som var på plats vid omhändertagandet av chinchillorna sa:

Min bedömning är efter att ha sett och hanterat djuren är att den misstänkte saknar all känsla för djuren väl och ve och uttryckte sig flertalet gånger att ingen vettig människa har en bur till chinchillor som är över en meter hög. Han visste inte i vilka burar det fanns nyfödda ungar eller högdräktiga honor, han kunde inte svara på hur man tog bort kragarna från djuren eller om han hade ett särskilt verktyg till detta så det skulle bli mer skonsamt mot djuren att ta bort kragarna. Att djuren fått sina kragar påsatta har endast en funktion och det är att de ska föröka sig fortast möjligt. Kragarna är en onödigt och grym behandling av hondjuren och endast en bekvämlighet för ägaren. Ägaren har varit upplyst om gällande bestämmelser under lång tid flera gånger vid länsstyrelsens besök men ändå inte tagit bort kragarna eller undersökt djuren för att kontrollera sårskadorna, tagit av kragar på de djuren som haft variga sår eller tagit dessa till veterinär. Allt för att hans eget besvär ska bli så litet som möjligt med djurens lidande som resultat.

Under kampanjen mot farmen fick Djurrättsalliansen även hjälp från den nu bortgångne amerikanen Sam Simon, en av skaparna av TV-serien The Simpsons. Han gick ut och krävde att just den här pälsfarmen utanför Enköping skulle stängas. Sam Simon var en aktiv djurrättsaktivist som bland annat tidigare finansierat köpet av en chinchillafarm i Kalifornien, enbart för att kunna stänga den och omplacera djuren. Även Phil Wollen, filantropen och den före detta vice VD:n för Citibank i Australien engagerade sig i chinchillornas öde och bekostade en stor del av de omkostnader Djurrättsalliansen haft i samband med omplaceringen av chinchillorna.

2015 dömdes farmaren för brott mot djurskyddslagen men friades från åtalspunkten djurplågeri. Hans straff blev dagsböter på 8 000 kronor.

Vill du veta mer om stängningen av Sveriges sista chinchillafarm kan du lyssna på Verkligheten i P3 två avsnitt om just detta. Första avsnittet ”Den sista chinchillafarmen i Sverige” hittar du här. Det andra avsnittet hittar du genom att söka ”Finansmannen som blev djurrättsaktivist” i Verkligheten i P3s arkiv.

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer