Djurförsök

Dove slutar testa på djur

Det välkända hudvårdsmärke Dove har förbjudit alla djurförsök på deras produkter över hela världen. De har precis blivit tillagda på djurrättsorganisationen PETAs lista ”Beauty Without Bunnies truelty-free”. Detta rapporterar PETA som även upplyser om att Dove kommer att använda sig av PETAs ”cruelty-free bunny”- logo på sina förpackningar från och med 2019. Förhoppningsvis leder Doves etiska beslut till att fler företag tar efter.

Dove ägs av Unilever, som utför mycket djurförsök. De i sin tur har tagit steget att förbjuda alla djurtester som inte krävs enligt lag.

Försäljning av djurtestade kosmetika och hygienprodukter förbjöds i EU 2013. Djurtester kan dock ändå förekomma då undantags görs. Men globalt sett utsätts många djur för försök för att testa olika kosmetika- och hygienprodukter. Den här typen av djurförsök har mött starkt motstånd och allt fler länder har följt efter EUs beslut och infört egna förbud. Att Dove nu väljer att förbjuda försökt är ytterligare ett steg åt rätt riktning för djuren. 

Här kan du läsa mer om djurförsök i Sverige samt alternativa metoder.

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer