Äggindustrin

Branschorganisationen Svenska Ägg viftar bort allvarliga lagbrott

Djurrättsalliansen avslöjade i våras att Sveriges största äggkläckeri infört och börjat använda ett olagligt bursystem för hönor och tuppar. Burarna används i två djurstallar där det totalt sitter 50 000 individer. Det ena djurstallet saknar helt och hållet något godkännande att använda burarna, byggnaden är inte ens besiktigad eller godkänd. Trots det har djurstallet varit i bruk sedan 2013. I det andra djurstallet som sattes igång 2012 utan godkännande, fick närmare ett år senare, 2013, godkänt från Jordbruksverket att testa burarna till och med 2015. Sedan skulle en rapport lämnas in som Jordbruksverket skulle basera sitt beslut på. Men ingen rapport har kommit in och djurstallet är fortfarande i fullt bruk. Och ingen myndighet har agerat, vilket Djurrättsalliansen JO-anmälde. JO har nu beslutat att inget göra, vilket Djurrättsalliansen anser är en skandal. Djurstallarna borde inte vara igång utan stängas omedelbart. Här kan du läsa Djurrättsalliansens debattartikel gällande detta. 

Nu medger Branschorganisationen Svenska Ägg till Lantbrukets affärstidning ATL att det blev fel med olagliga bursystemet, men säger samtidigt att det inte är så allvarligt och viftar bort det hela mest som en administrativ försening. Vilket är helt absurt. Det ena djurstallet har varit igång i närmare fem år helt utan tillstånd och det andra sattes igång utan tillstånd men fick senare tillstånd under en prövotid, men trots att prövotiden har gått för tre år sedan är stallet än idag i fullt bruk. Och ingen agerar. Myndigheter och äggindustrin håller varandra om ryggen och djuren betalar priset med sina liv. Svensk Ägg framhäver även att de olagliga burarna är ”bra”. Hur kan det någonsin vara ”bra” för en fågel att sitta inspärrad i en bur hela livet fram till dagen då de ska skickas till slakteriet för att dödas. Det är ingenting annat än oetiskt och fullständigt oacceptabelt.

I samband med avslöjande om de olagliga burarna släppte Djurrättsalliansens även bilder och filmer från äggkläckeriets övriga djurstallar. Här under kan du se vår dokumentation och här kan du läsa mer om det avslöjandet. 

Här kan du läsa mer om den svenska ägginustrin. 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer