Äggindustrin

Myndigheter och JO blundar för olagligt bursystem inom äggindustrin

I våras JO-anmälde Djurrättsalliansen både Jordbruksverket och länsstyrelsen i Västra Götaland. Detta efter att Djurrättsalliansen kunnat avslöja att hönor och tuppar lever i olagliga burar på Sveriges största äggkläckeri och att myndigheterna har varit medvetna om detta i flera år men ändå låtit djurstallarna vara igång. JO väljer att inte granska fallet och ärendet avslutas. JO skriver i sitt beslut att ”Anmälan föranleder inte någon åtgärd eller något uttalande från min sida. Ärendet avslutas.”

– Vi anser att det är mycket anmärkningsvärt att JO väljer att inte granska det här ärendet. Det är enligt vår granskning och vårt underlag helt uppenbart att ett olagligt bursystem tagits i bruk i Sverige och att myndigheterna bara har stått och sett på utan att agera. De här djurstallarna borde inte vara igång, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Sveriges största kläckeri för hönor till äggindustrin håller sedan 2012 och 2013 omkring 50 000 avelsdjur i ett bursystem som inte är tillåtet i Sverige. När ett nytt djurhållningssystem införs i Sverige ska det enligt lag godkännas genom en så kallad ny teknik-prövning innan de får tas i bruk. Godkännande av ny teknik prövas av Jordbruksverket. Det aktuella kläckeriföretaget har byggt två djurstallar med de olagliga burarna. Båda djurstallarna har företaget satt i bruk innan de fått godkänt av myndigheten. Det ena stallet är inte godkänt alls. Varken Jordbruksverket eller länsstyrelsen i Västra Götaland har ingripit trots att de haft full insyn, vilket Djurrättsalliansen i samband med avslöjandet JO-anmälde. En anmälan som nu inte leder någonstans.

– Det här visar åter igen att djurskyddslagen inte finns till för att skydda djuren utan för att djuren ska kunna utnyttjas. Företaget detta rör är en av de största aktörerna i den svenska äggindustrin. Deras VD sitter i styrelsen för branschorganisationen Svenska Ägg och företagets grundare har blivit utnämnd till ”Årets äggföretagare”. Tydligen kan de bryta mot lagen inför ögonen på myndigheterna utan att någonting händer och att myndigheternas brister nu inte granskas är en skandal. Huvudsakligen för de 50 000 individer som tvingas leva sina liv i dessa burar, säger Malin Gustafsson.

Ett av de två djurstallar där det olagliga bursystemet används.

2012 byggde kläckeriföretaget en stallbyggnad med det nya bursystemet. Jordbruksverket beslutade att den nya tekniken bara kunde godkännas efter en vetenskaplig studie. För att få påbörja studien krävdes en godkänd försöksplan. Företaget skickade in en försöksplan i samarbete med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Men när denna försöksplan skickades in var djuren redan insatta och när försöksplanen väl godkändes hade djurhållningen redan varit igång ett helt år, vilket Jordbruksverket och länsstyrelsen var informerade om utan att agera. Ansökan godkändes utan att det hade gjorts någon djurförsöksetisk prövning, vilket är ett krav vid vetenskapliga studier som innefattar djur. Djurhållningen har därefter fortsatt år efter år trots att försökstiden gick ut 2015. En rapport skulle lämnas in två månader efter att försöket avslutades, men det har fortfarande inte kommit in någon rapport nu flera år senare. Utifrån rapporten ska Jordbruksverket besluta om det nya bursystemet får användas i Sverige eller inte. Under tiden har företaget byggt ytterligare ett stall med olagliga burar och satt in djur. Detta helt utan godkännande från Jordbruksverket eller länsstyrelsen.

Här finns en tidslinje över händelseförloppet med diarienummer för alla handlingar.

I samband med detta avslöjande släppte Djurrättsalliansen även bilder och filmer från företagets övriga djurstallar. Äggkläckeriet föder upp hönor till den svenska äggindustrin, oavsett uppfödningssystem som burar, frigående och ekologiskt. 50 procent av alla hönor inom den svenska äggindustrin kommer från det här företaget. Här under kan du se vår dokumentation. Bilderna och filmerna är unika då djurens verklighet på äggkläckerier inte tidigare visats för allmänheten.

Vill du ha tips och inspiration hur du kan ta avstånd från djurutnyttjandet och leva djurvänligt? Läs vårt häfte Varför vegan?

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer