Päls

Stor nedgång för pälsindustrin i Sverige

Sveriges minkfarmer blir allt färre och dessutom sjunker antalet minkar som dödas på farmerna drastiskt. Enligt Djurrättsalliansens undersökning finns det i dagsläget endast 54 minkfarmer kvar i Sverige, fördelat på nio olika län. Minkfarmerna är koncentrerade till Blekinge, Östra Skåne, Skaraborgstrakten och mellersta Småland. Omkring hälften av alla minkfarmer finns på Listerlandet i Blekinge.

Branschorganisationen Svensk mink verkar själva osäkra på hur många minkfarmer det finns i Sverige. På deras hemsida uppger de både antalet 79 och 72 minkfarmer och i en sändlista till Jordbruksverket från 2017 över alla minkfarmer anslutna till Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund/Svensk mink har de listat 51 minkfarmer.

Djurrättsalliansen har kontaktat länsstyrelserna och kan konstatera att de har vetskap om 54 aktiva minkfarmer i Sverige. Då finns det ändå tveksamheter kring ett par av farmerna huruvida de fortfarande är aktiva eller någonsin startat upp sin verksamhet.

Ytterligare ett tecken på att pälsindustrin i Sverige är en döende industri är att produktionen av minkskinn minskat med 25 procent mellan 2015 och 2016. År 2015 dödades 1,2 miljoner minkar i Sverige och 2016 sjönk den siffran till 900 000 minkar. Det finns även starka indikationer på att den siffran kommer minska ytterligare när statistiken från 2017 presenteras i och med att många minkfarmer avvecklade under 2017. Enligt en prognos från Kopenhagen Fur är det en nedåtgående trend för minkproduktion. Världsproduktionen har fallit sedan 2014 och förväntas minska med 18 procent från 2017 till 2019. ”Det som vi ser nu är att marknaden nästan har nått en jämvikt mellan utbud och efterfrågan” säger Kopenhagens Furs kommersiella chef Jesper Lauge Christensen.

– Pälsindustrin i Sverige säger själva att farmerna blir allt färre men att de har samma mängd produktion, vilket helt uppenbart inte stämmer. Vårt mål är att inga minkar ska dödas i Sverige och det här är steg åt rätt håll. Vår granskning visar att slutet för pälsindustrin är nära och vi ger inte upp förrän vi är där, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att utvärdera välfärden hos minkarna på Sveriges minkfarmer och vid behov föreslå åtgärder som säkerställer att  verksamheten uppfyller kraven i djurskyddslagen. Rapporten kommer att presenteras senast den 11 januari 2019. I regeringens uppdrag framgår det att det finns 80 minkfarmer i Sverige. En siffra som mest troligt kommer från pälsindustrin själva.

– Pälsindustrin har intressen av att verka större än vad de i själva verket är, men det är anmärkningsvärt att deras uppgifter inte verkar ha granskats av varken media eller myndigheter, säger Daniel Rolke.

Djurrättsalliansen har upprepade gånger kunnat avslöja minkarnas verklighet på svenska minkfarmer. Här kan du läser mer om kampanjen Sveket mot minkarna och se våra bilder och filmer. 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer