Djurförsök

Föreläggande mot hundhanteringen vid Göteborgs universitet

Under flera decennier har Göteborgs universitet använt hundar i olika djurförsök. Det har främst rört sig om beagle och labradorer som köps in från den norska uppfödningen Løken Gård. Enligt den svenska djurskyddslagen ska hundar som används i djurförsök ha tillgång till upphöjda liggplatser. Syftet med dem är att de ska fungera som en miljöberikning för hundarna som uppskattar en utkikspost där de kan få en överblick över sin omgivning. Det är också ett sätt för hundarna att komma bort från golvkylan. Liggplatsen ska också vara så pass stor att varje hund kan ligga ner i naturlig ställning utan att det blir trångt.

Länsstyrelsen genomförde inspektioner på Göteborgs universitet den 7 mars och 12 december 2017. Vid inspektionerna kunde det konstateras att det fanns brister i djurhållningen och att hundarna saknade upphöjda liggplatser. I slutet av januari fick Göteborgs universitet ett föreläggande då de fortfarande inte ordnat något så grundläggande som liggplatser åt hundarna. Efter detta ordnade de liggplatsen som ni kan se på bilden.

Ett av de försök som pågår på Göteborgs universitet fram till 2021 är ett försök med labradorer. Det som ska testas är hur tandimplantat orsakar inflammationer och nedbrytning av ben i munnen. 35 procent av labradorens tänder dras ut och det onödiga försöket medför smärta och irritation. Efter försöket avlivas hunden. Försöket börjar med att 14 av hundens tänder dras ut. Fyra implantat på varje sida i underkäken sätts in. Bomullstrådar fästs runt implantaten vilket medför att bakterier och plack sätter sig där och skapar inflammationer, vilket självklart orsakar problem och irritation för hunden. Nedbrytning av vävnaden (bland annat ben) i munnen runt implantatet är också något som hunden får stå ut med. Tandimplantat används redan av många människor. Sex gånger söver de hunden. När tänderna dras ut, när implantaten sätts in, när bomullstrådarna sätts in och tas ut och ännu ett kirurgiskt ingrepp för att kunna se resultaten. Vid sista sövningstillfället avlivas hunden (ca 16 månader efter att tänderna drogs ut).

Dessvärre satsas det alldeles för lite på forskning som inte innefattar djur och det finns inte alternativ till alla djurförsök i dagsläget. Men det betyder inte att det är rättfärdigat att utföra de försöken på djur. Vi tror att majoriteten av folket skulle vara emot försök på människor som utfördes mot deras vilja även om det skulle leda till stora framsteg i sökandet efter vaccin och botemedel mot olika sjukdomar. Samma kriterier bör även gälla andra djur då de – precis som vi – är kännande, levande varelser. Vi måste hitta sätt att forska och nå framsteg utan att utsätta djur för plågsamma djurförsök.

Läs mer om djurfria forskningsmetoder.

Fler nyheter
Djurrätt

Vi fyller 19 år – delta i blixtkampanj för djuren!

Djurrättsalliansen firar 19 år. Hur gammal är du? Delta i vår födelsedagsinsamling genom att swisha din ålder. Är du 38 år? Swisha 38 kronor!

Läs mer
Sverige

14 år av anmälningar innan hundar på kennel omhändertogs

Ett omfattande djurplågeri på en hundkennel i Linköping uppdagades i augusti. Detta efter att länsstyrelsen i Östergötland fått in en orosanmälan. Men det här var inte första gången som myndigheten fick larm om vanvård rörande kenneln. Anmälningar om misstänkt djurplågeri har kommit in under 14 års tid.

Läs mer
Djurförsök

Hjärtskärande film inifrån anläggning som föder upp hundar till djurförsök

En film tagen av en visselblåsare visar den plågsamma verkligheten för hundar som utnyttjas i djurförsök. Filmen är från det amerikanska företaget Marshall BioResources som föder upp hundar till djurförsök. Beaglevalpar ”tränas” att bära inhalationsmasker innan de säljs vidare till djurförsökslaboratorier där de utnyttjas i olika toxikologiska tester.

Läs mer