Djurrätt

Klartecken för ny djurskyddslag

Den 14 juni klubbades en ny djurskyddslag igenom i Sveriges riksdag och ersätter därmed den tidigare från 1988.

Även om den nya lagen har positiva delar så finns det flera stora besvikelser med den, inte minst när det gäller minkarna på Sveriges minkfarmer som ännu en gång sviks.

Riksdagens beslut innebär att Sverige från och med den 1 april 2019 har en ny djurskyddslag. Regeringen fick stöd av Vänsterpartiet. Alliansen befarar att lagen som den ser ut, trots att det är en ramlag, kan leda till mer krångel för lantbruket och röstade nej. Sverigedemokraterna avstod i slutomröstningen.

Den nya lagen förtydligar att djur ska få utföra beteenden de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande. I samma paket ingår att offentlighets- och sekretesslagen ändras så att personal inom hälso- och sjukvård och socialtjänst får bryta sekretessen om de upptäcker allvarliga djurskyddsproblem.

Det blir ett förbud mot att hålla elefanter och sjölejon på cirkus vilket också är väldigt positivt.

Däremot sviks minkarna på nytt. Regeringen har vid sidan av den nya djurskyddslagen gett Jordbruksverket i uppdrag att utvärdera välfärden hos minkar inom pälsdjursproduktionen. Jens Holm från Vänsterpartiet lyfte minkarnas situation och anser att regeringen borde lagt fram ett förslag om krav på simvatten för minkar. Han menade att propositionen till den nya lagen är en missad möjlighet till verklig förändring för djuren.

”Det största sveket är det mot minkarna. Att kunna klättra. Att kunna simma. Att kunna jaga. Det är viktigt för de här djuren. Anser regeringen att minkar i pälsdjursuppfödningens burar har möjlighet att simma, klättra och jaga?” frågade sig Jens Holm under debatten.

Emma Nohrén från Miljöpartiet kontrade och sade ”Det finns inte en politisk majoritet för beslutet att ge minkar större burar eller simvatten, utan vi måste visa att nuvarande lagstiftning inte är tillräcklig för att minkarna ska kunna utöva naturligt beteende. Ska vi få fler att inse det måste vi ha en utredning som visar att minkarna inte får sina naturliga behov tillfredsställda. Minknäringen har tagit flera steg sedan den senaste utredningen. Räcker det? Räcker det inte? Vad jag vet om minkar räcker det inte, men låt en oberoende utredare ta reda på detta.”

I samband med omröstningen fick Jens Holm medhåll från Birgitta Ohlsson (L) och Carl Schlyter (MP), två riksdagsledamöter som deklarerade att de röstade mot sina partier och för den reservation som innebär ett förbud mot pälsdjursfarmning i Sverige.

Att Sverige inte agerar hårdare för minkarna är en stor besvikelse. Många andra länder, bland annat Tyskland, Österrikke, Storbritannien, Schweiz, Nederländerna och nu senast Norge har förbjudit pälsdjursfarmerna eller reglerat det så hårt i lagstiftningen att det är ekonomiskt ohållbart att föda upp pälsdjur för pälsproduktion.

Djurrättsalliansen har flera gånger dokumenterat och visat minkarnas verklighet på svenska minkfarmer.

Fler nyheter
Djurrätt

Vi fyller 19 år – delta i blixtkampanj för djuren!

Djurrättsalliansen firar 19 år. Hur gammal är du? Delta i vår födelsedagsinsamling genom att swisha din ålder. Är du 38 år? Swisha 38 kronor!

Läs mer
Sverige

14 år av anmälningar innan hundar på kennel omhändertogs

Ett omfattande djurplågeri på en hundkennel i Linköping uppdagades i augusti. Detta efter att länsstyrelsen i Östergötland fått in en orosanmälan. Men det här var inte första gången som myndigheten fick larm om vanvård rörande kenneln. Anmälningar om misstänkt djurplågeri har kommit in under 14 års tid.

Läs mer
Djurförsök

Hjärtskärande film inifrån anläggning som föder upp hundar till djurförsök

En film tagen av en visselblåsare visar den plågsamma verkligheten för hundar som utnyttjas i djurförsök. Filmen är från det amerikanska företaget Marshall BioResources som föder upp hundar till djurförsök. Beaglevalpar ”tränas” att bära inhalationsmasker innan de säljs vidare till djurförsökslaboratorier där de utnyttjas i olika toxikologiska tester.

Läs mer