Mjölkindustrin

Protester vid kosläpp i Västra Götaland

De senaste veckorna har Djurrättsalliansen hållit flera lyckade manifestationer vid så kallade ”kosläpp” på svenska mjölkgårdar. Vi har bland annat varit i Jordala, Kungsbacka, Västerlanda och Partille. Mjölkbranschen arbetar hårt för att visa en reklambild av glada kor som ger oss mjölk när de känner för det och springer ute på sommaren – ett perspektiv som ska göra det lätt för människor att konsumera mjölkprodukter. Våra aktivister har hållit bilder med budskap, välkomnat besökare och förklarat baksidan av mjölkfabriken – där alla kor regelbundet insemineras, föder kalvar som tas ifrån dem, utnyttjas och slaktas när de producerar mindre och därför anses värdelösa för mjölkindustrin.

Responsen på våra manifestationer har varit väldigt positiv, många besökare har förstått att mjölkföretagen inte visar allting, att det är viktigt att vara kritisk och inte nöja sig med ett gott samvete. Flera som vi har pratat med har sagt att de kommer välja bort mjölk i framtiden. En del bönder har dock försökt få aktivisterna därifrån, men de få gånger polisen har kommit till platsen har de låtit oss stå kvar.

– Många tror att vi kommer till kosläppen för att förstöra genom att visa blodiga bilder för barnen och skrika på besökarna som är där. Det gör mig lite ledsen eftersom alla våra markeringar är fredliga och lugna, säger Elise, en av aktivisterna som varit på plats på flera kosläpp de senaste veckorna.

Vid några av kosläppen har det varit flera tusen besökare. Arla, och andra mejeriföretag, har bjudit på komjölk och musik har spelats högt ur högtalare på gårdarna. På flera av ställena har även kalvarna, som nyligen separerats från sina mammor, stått instängda i små inhägnader för att besökarna ska få titta.

– Det kändes helt absurt att på flera kosläpp se några veckor gamla kalvar ensamma i små burar, separerade från sina mammor. Samtidigt stod mänskliga mammor utanför och tittade på dem, med sitt barns hand i ena handen och mjölk i den andra, utan att koppla alls, säger Emelie, också en av Djurrättsalliansens aktivister.

Många känner inte till att kor bara producerar mjölk om de fått en kalv. Kor är däggdjur som vi, och deras mjölk är mat till en nyfödd unge. Inom mjölkindustrin insemineras korna varje år för att föda en kalv, detta för att hålla mjölkproduktionen hög. Den nyfödda kalven tas från kon bara en dag gammal för att vi människor ska ta mjölken. Kalvarna växer upp föräldralösa. Kvigkalvarna blir nästa generations mjölkkor och tjurkvalarna slaktas när de är 18 månader. Lär dig mer om svensk mjölkindustri här. Och här kan du se vår senaste dokumentation från en av Sveriges största mjölkgårdar.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer