Mjölkindustrin

Manifestation vid kosläpp i Skåne

Idag anordnades ett “kosläpp” på ett naturbruksgymnasium i Skurup utanför Malmö. Djurrättsalliansen menar att detta är ett PR-jippo som visar en förljugen bild av mjölkindustrin. Därför fanns organisationen på plats för att visa upp djurens vardag till besökarna och ifrågasätta den djursyn som är norm idag.

– Med en stor TV-skärm kommer visade vi filmer om hur djurens liv ser ut resten av året och hur mjölkindustrin fungerar. Den bild industrin matar oss med genom reklam och jippon som kosläpp visar inte verkligheten. Vad många inte vet är att djuren ofta stängs in igen redan samma dag och hålls inomhus även en stor del av sommaren. ”Mjölkkor” spenderar totalt över 90 procent av sina liv inomhus, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Många av de som hade åkt för att titta på kosläppet var positiva till att vi var där och manifestationen blev en tankeställare för flera.

Enligt den svenska djurskyddslagen räcker det med att djur som hålls för mjölkproduktion får vistas utomhus sex timmar per dygn upp till 120 dagar om året. Det blir mindre än tio procent av kornas sammanlagda livstid. Nya regler som började gälla 2016 tog bort kravet på att djuren ska vara ute under en sammanhängande period. Journalföring över utevistelsen krävs inte heller längre, vilket gör det svårt att granska om djuren ens få komma ut. Detta efter påtryckningar från industrin om att få slippa beteskravet.

– Samtidigt som industrin målar upp en bild av verksamheten med betande kor på gröna ängar har de bakom kulisserna arbetat för det motsatta. Djuren i mjölkindustrin betraktas som produktionsenheter och det som är viktigt är lönsamhet. Djuren stängs in i fabriker, mjölkas av maskiner och dödas så fort de inte är lönsamma. Detta är inte försvarbart, säger Malin Gustafsson.

En annan sak som många inte känner till är att kor bara producerar mjölk om de fått en kalv. Kor är däggdjur som vi och deras mjölk är mat till en nyfödd unge. Inom mjölkindustrin insemineras korna varje år för att föda en kalv, detta för att hålla mjölkproduktionen hög. Den nyfödda kalven tas från kon bara en dag gammal för att vi människor ska ta mjölken. Kalvarna växer upp föräldralösa. Kvigkalvarna blir nästa generations mjölkkor och hankvalarna slaktas när de är 18 månader.

– Det behöver inte vara så här. Vi i Djurrättsalliansen vill visa människor hur djurens verklighet ser ut, men också att det finns alternativ. Vi behöver inte utnyttja och döda andra individer och vi har inte heller någon moralisk rätt att göra det. Ingen behöver dricka en annan arts modersmjölk, det finns så mycket annat vi kan leva av. Alla djur borde ha rätt till sina egna liv, precis som vi, avslutar Malin Gustafsson.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer