Mjölkindustrin

Djurrättsalliansen visar verkligheten i mjölkindustrin

Djurrättsalliansen har under april 2018 besökt en av de största mjölkfabrikerna i Sverige, en gård som visar upp sin verksamhet för allmänheten. Filmerna och bilderna från besöket visar det branschen själva vill visa upp; det är inga avvikelser utan precis så som vardagen i mjölkindustrin ser ut. Mjölkproduktion är en högeffektiv och industrialiserad djurhållning som reducerar kännande, tänkande varelser till maskiner.

All mjölkproduktion bygger på att en kalv tas från sin mamma. Kor är däggdjur som liksom vi producerar mjölk för att ge näring åt sina nyfödda. Men i mjölkindustrin tillåts inte kalven att dia. Mor och unge separeras nästan direkt efter födseln och kalvarna växer upp utan föräldrar. Mjölken går till ett mejeri för att konsumeras av människor istället. Inom mjölkindustrin tvingas kor föda kalv efter kalv för att konstant hålla mjölkproduktionen igång.

Med de här bilderna vill vi göra tydligt att det är utnyttjandet av djur i sig som är det grundläggande felet, inte bara hur djuren behandlas. Korna är inte i mjölkfabrikerna för att de vill utan för att de är våra fångar. De hade mycket hellre velat behålla sina kalvar än att mjölkas av en maskin. Den djursyn som är normaliserad och laglig idag är inte försvarbar på något vis, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

När korna inte är lönsamma längre, när de blir sjuka eller inte går att få dräktiga genom insemination dödas de. I genomsnitt lever korna i mjölkindustrin inte mer än fem år trots att de skulle kunna leva tjugo år. De kalvar som föds sorteras efter kön. Är det en hane dödas han som kalv eller så snart han blivit fullvuxen för att bli kött. Är det en hona blir hon inseminerad vid ett års ålder och efter att hennes kalv stulits från henne är det hennes tur att bli mjölkad.

Många har vant sig vid bilden av att en ko ska bli mjölkad, att det är något naturligt med det. Men det är inget som kon själv skulle välja. Industrin propagerar att kor ”ger” oss sin mjölk när sanningen är att vi människor tar kornas barn och deras liv ifrån dem. Vi har ingen rätt att göra så här. Djuren på den här planeten finns till för sin egen skull, inte för vår, säger Malin Gustafsson.

Här kan du läsa mer om den svenska mjölkindustrin och se mer av vår dokumentation från svenska mjölkfabriker.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer